Банкеръ Daily

Общество и политика

МВнР се разграничи от посланията в предизборния клип на Джамбазки

България няма никакви териториални претенции към други държави и това е многократно декларирано. Това се посочва в позиция на Министерството на външните работи. Поводът е получена нота от посолството на Република Северна Македония в София за предизборен клип на евродепутата и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

МВнР заяви, че смята въпросния материал за неуместен. "Подчертаваме, че посланията, изразени във видеоклипа, не изразяват официалната позиция на българското правителство", посочиха от министерството. 

"Този клип от български политик идва след 3-дневното мълчание на правителството на Република Северна Македония, което призовахме да се разграничи от клеветническите публикации на словенската неправителствена организация "Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания", подчертават от МВнР.

„Правителството в Скопие не само не осъди въпросните публикации, но нарече "реномиран" института, който напада с лъжи две държави-членки на ЕС: България и Германия. Забелязваме и пълното информационно затъмнение в медиите на Република Северна Македония относно българския демарш по повод словенската НПО, което свидетелства доколко властите в тази страна-кандидатка за Европейския съюз толерират плурализма и правото на свободно изразяване на мнение“, допълват от ведомството.

Ангел Джамбазки публикува предизборно видео във Фейсбук с кадри от Скопие, Охрид и други градове. В него той заявява, че "Македония е българска, а България е над всичко".

Външнополитическото ведомство на Скопие обяви, че ще информира институциите в ЕС. И изтъкна, че подобни изявления не допринасят за усилията за задълбочаване на приятелството, добросъседството и сътрудничеството между двете страни.

"Реториката, изразяваща териториални претенции към съседите, не е подходяща за съюзниците от НАТО и държавите-членки на Европейския съюз, което е и в разрез с идеалите и ценностите на Европейския съюз, с които и двете страни са силно ангажирани", се казва в изявлението на македонското МВнР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във