Банкеръ Daily

Общество и политика

МВнР с позиция за унищожаването на военни гробища в РС Македония

Българското външно министерство излезе с позиция, след като стана ясно, че са унищожени две български военни гробища в РС Македония от Първата световна война, в района на град Кавадарци.

Според тиражирана в медиите информация те са унищожени при строеж на магистрала. Двете военни гробища са официално регистрирани в Министерството на отбраната на България и са в памет на близо 400 български войници, загинали през Първата световна война за свободата на българите в Македония.

"България отдава голямо значение на въпроса за опазване на българското културно-историческо наследство и на българските военни гробища в Република Северна Македония. Държавата ни от години провежда политика по издирване и възстановяване на българските военните гробища и паметници в Република Северна Македония. В основната си част те се намират в много тежко състояние в резултат на провежданата в миналото последователна политика на дебългаризация на територията на днешна Република Северна Македония", се казва в позицията на МВнР. 

От Външно министерство подчертават, че са се обръщали многократно за съдействие към властите в Скопие, които знаят, че това е един от болните за България въпроси. 

"Призиви към властите в Република Северна Македония за съдействие по издирване, възстановяване и опазване на българските военни гробища бяха отправени и в единодушно приетата на 10 октомври 2019 г. Декларация на 44-ото Народно събрание. Ето защо информацията за унищожаване на две български военни гробища на територията на Република Северна Македония, подадена ни от Фондация "Македония", се приема много сериозно и Министерството на външните работи на Република България работи активно за изясняване на фактите и предприемане на съответните действия. Почитането на паметта на загиналите е общочовешки въпрос и подходът към него е знак за степента на възприемане на европейските ценности", допълват от Министерството на външните работи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във