Банкеръ Daily

Общество и политика

МВнР: Българският консул в Мелитопол не е отвлечен

Почетният консул на България в Украйна Сергей Желев не е отвлечен в град Мелитопол, съобщиха БНР, позовавайки се на Министерството на външните работи.

Желев е в безопасност в дома си, допълниха от министерството. По-рано се появи информация за отвличането му в публикация на кмета на Мелитопол Иван Фьодоров в "Телеграм". Твърдението бе цитирано от украински медии.

Руските военни са отвлекли почетният консул на България в Мелитопол Сергей Желев. Това написа кметът на украинския град Иван Федоров в „Телеграм“, цитиран от БТВ.

„Повече от 50 мои колеги бяха отвлечени в цялата страна. 29 са в затворите на окупаторите. Това е непрекъсната практика на окупаторите. Те отвличат всеки, който има собствено мнение, патриотични настроения“, пише Иван Федоров. „Преди няколко часа стана ясно, че в Мелитопол е отвлечен почетният консул на България“, допълва още той.

В началото на руската окупация Сергей Желев заяви пред БНР, че няма да напуска града, за да помага на българи и украинци.

Сергей Желев е почетен консул на Република България със седалище гр. Запорожие с консулски окръг, обхващащ територията на Запорожка, Донецка и  Луганска област, сочи сайтът на МВнР.

Страната ни има още един почетен консул със седалище в Лвов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във