Банкеръ Weekly

Общество и политика

МВФ СВАЛИ БАНКОВАТА ПРИМКА ОТ ВРАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО

Единственото вярно твърдение около продажбата на БИОХИМ тези дни бе, че Банковата консолидационна компания бламира без повече уговорки всички кандидат-купувачи. Обяснението, което бе дадено след заседанието на съвета на директорите на БКК пред журналистите, само частично разкрива истинските мотиви за това решение. Правителството и БКК винаги са си поставяли за цел да продават банките на стратегически инвеститори. В случая не сме убедени, че НЕФТИНВЕСТБАНК попада в тази категория, заяви министър Радев.


Всъщност след една година шикалкавене администрацията вече не бърза с продажбата на БИОХИМ. След края на сделката за БУЛБАНК мисията на МВФ решила, че на този етап приватизацията на банковия сектор я удовлетворява и този показател няма да влияе при по-нататъшните преговори с българското правителство, каза член на съвета на директорите на БКК пред в. БАНКЕРЪ. Лично управителят на БНБ Светослав Гаврийски получил уверенията на МВФ, че продажбата на БИОХИМ няма да бъде записана като ангажимент в меморандума и това дало възможност на консолидационната компания да смени стратегията и да се отърве от сегашния купувач. Коментарите, които Светослав Гаврийски направи след заседанието на директорския борд на БКК, подкрепят тази версия.


Аз смятам, че приватизацията в банковата система вече е приключила, тъй като по много показатели ние сме изпреварили държавите от Източна Европа, включително и Унгария. След продажбата на БУЛБАНК около 83% от активите на банките ще са в частни ръце, а 73% - ще се контролират от чуждестранни капитали. При това положение никой не ни кара да бързаме с продажбата на БИОХИМ и ние спокойно можем да потърсим най-подходящия купувач за нея. Когато го намерим, ще продадем банката. Но аз не мога да приема философията, че трябва да я харижем възможно най-бързо и на всяка цена. БИОХИМ е една много стабилна банка, с най-широката клонова мрежа в България. А след увеличението на капитала й тя ще се превърне в една от най-добрите банки у нас, за която може да бъде намерен стратегически инвеститор, който да плати много висока цена. Ако питате мене, от българските банки аз бих купил единствено БИОХИМ, заяви управителят на БНБ.


Изложен от толкова авторитетен източник, мотивът безспорно има огромна тежест. И все пак други факти, както и съпоставката на различни интереси, които пряко или косвено се проявиха, докато се точеха процедурите по приватизацията на БИОХИМ, все още

задържат окото върху австрийската връзка

Вестник БАНКЕРЪ информира за интереса на Банк Аустрия Кредитанщалт Интернешънъл към БИОХИМ на няколко пъти, много преди 168 часа въобще да помирише тази новина.


През пролетта на тази година Петър Жотев бил склонен да приеме всяка що-годе приемлива оферта, само и само да се изпълнят ангажиментите към МВФ, разказват свидетели на тези му вълнения. Затова предложението на НЕФТИНВЕСТБАНК било посрещнато като избавление. Преди малко повече от месец обаче (между другото - две-три седмици преди да пристигнат Юха Каконен и колегите му - 13 юни) отношението към предпочетения купувач се промени видимо. В началото на юни консолидационната компания поиска от НЕФТИНВЕСТБАНК да даде информация за всичките си акционери, които притежават над 3% от капитала й. Това бе първият сигнал за скептиците, че до договор за покупко-продажбата на БИОХИМ няма да се стигне. Съмненията прераснаха в увереност, когато се появи информация, че интерес към приватизацията на държавната банка е проявила Банк Аустриа Кредитанщалт Интернешънъл.


Едно от предположенията е, че БКК ще започне нова приватизационна процедура за БИОХИМ, за да даде възможност на Банк Аустриа Кредитанщалт Интернешънъл да се включи в наддаването. Това било част от сделката за уреждането на австрийския дълг, чието изплащане трябва да поеме Кремиковци, твърдят финансисти.


Петър Жотев категорично отрече да е получавал писмо от Банк Аустриа Кредитанщалт Интернешънъл. Но самите австрийски банкери потвърдиха, че са уведомили БКК за интереса си към БИОХИМ. Като капак една сделка в Западна Европа даде храна за нова хипотеза: че

австрийският интерес може да се трансформира в германски

На 24 юли 2000 г. Хипоферайнцбанк е купила Банк Аустрия, която е единствен собственик на Банк Аустрия Кредитанщалт Интернешънъл. Австрийската банка ще запази самостоятелността си. Работата е, че германският й купувач вече е стъпил здраво на нашия пазар чрез дъщерната си институция Хипоферайнцбанк - България, която има клон у нас от 1998 година. Само допреди три седмици Хипоферайнцанк притежаваше 51% от Хипоферайнцанк - България. Останалите 49% германците откупиха от българския акционер БУЛБАНК и вече притежават цялата дъщерна банка.


Познавачи на мениджърските нрави в западноевропейските кредитни институции твърдят, че те избягват да владеят две банки в една и съща източноевропейска държава. В нововъзникналата ситуация не е изключено именно Хипоферайнцбанк - България, а не Банк Аустриа Кредитанщалт Интернешънъл да се кандидатира за покупката на БИОХИМ. Допуска се и възможността офертата да бъде подадена в партньорство с Орел Г Холдинг, в който 26% от капитала притежава БУЛБАНК, а 23% - германският застрахователен гигант Мюних Ре, който пък е акционер в Хипоферайнцбанк.


Каквато и да е истината за интересите на чуждестранните банки към БИОХИМ и каквито и да са евентуалните правителствено-банкови комбинации около нейната продажба, те са нещо различно от въпроса

защо се разигра чак такъв цирк?

Каквито и да са в очите на правителствените инстанции четири - петте банки и другите солидни финансови институции, които подадоха оферти за БИОХИМ, те все пак не са най-изпадналите в българската икономика и не заслужаваха да бъдат разигравани като бизнесмени от далечна островна държава без системно значение. Акционер в Първа инвестиционна банка е ЕБВР, дялове в Орел-Г холдинг има Мюних Ре и вече италианската БУЛБАНК и т.н.


Защо БКК въобще класира НЕФТИНВЕСТБАНК и другите двама кандидати, а още на 20 април 2000 г. не обяви, че търгът се е провалил?


Обяснението на вицепремиера Жотев за промяната на настроението е, че когато е правила своето приватизационно проучване, НЕФТИНВЕСТБАНК не е посочила, че значителна част от нейните акционери са регистрирани в офшорни зони. Това стана известно, след като бе поискана допълнителна информация. Съветът на директорите на БКК не е склонен да продаде БИОХИМ на фирми, които са регистрирани в офшорни зони и не се знае точно кой е техният собственик.... То обаче звучи малко несериозно, като се знае, че съставът на акционерите й си е все този от две години. Междувременно НЕФТИНВЕСТБАНК е подлагана на редовни проверки от управление Банков надзор на БНБ и досега не е съобщавано то да е установило нередности. Самият Жотев вече продаде на две офшорки Пощенска банка и ХЕБРОСБАНК. Защо се смени аршинът? При Пощенска банка и с ХЕБРОСБАНК ситуацията не бе същата. Двамата купувачи на Пощенска банка - Ей Ай Джи и И Еф Джи Банкинг Груп, които създадоха офшорна фирма за покупката й, са известни дружества. Риджънт Пасифик Груп пък е регистриран на престижна международна фондова борса. А в случая с НЕФТИНВЕСТБАНК ние не знаем кой стои зад офшорните фирми, които са нейни акционери.

Най-шокиращата версия

за бъдещите събития около БИОХИМ изказа шеф на частна банка, ден след като стана ясно, че ще има ново набиране на оферти за БИОХИМ. Няма да се учудя, ако сред кандидатите е и БРИБАНК или както сега я прекръстиха Стопанска и инвестиционна банка, заяви той, но отказа друг коментар.


Според Петър Жотев в новото наддаване за БИОХИМ българските купувачи няма да имат големи шансове. Нищо обаче не им пречи да си пробват късмета, а при нашенската приватизация изключенията винаги са повече от правилата.


Партньорството с българската държава се оказва скъпо занимание. Кандидат-купувачите са хвърлили за проучване на държавната банка значителни средства. Освен това БКК поиска НЕФТИНВЕСТБАНК да докаже, че разполага с необходимите средства, за да изпълни ангажимента, който пое за увеличаване на капитала на БИОХИМ. И акционерите на банката купувач взеха решение да вдигнат капитала й от 32.2 млн. лв. на 64 млн. лева. Нещо повече, те вече са внесли в капитала на НЕФТИНВЕСТБАНК над 18 млн. лева. Парите близо два месеца отлежават по сметки в банката и не носят почти никакъв доход за акционерите й.


Ще възмезди ли консолидационната компания направените от купувача разходи и пропуснати ползи? Само допреди няколко седмици вицепремиерът и изпълнителен директор на БКК Петър Жотев повтаряше, че ако НЕФТИНВЕСТБАНК бъде отстранена като предпочитан кандидат-купувач, консолидационната компания ще започне преговори с втория в класирането кандидат, а ако и той не отговори на изисквания - с третия. Само че нищо подобно не се случи. Всички кандидати за БИОХИМ бяха отстранени и сега всеки от тях може да предяви претенции към БКК. Това явно не притеснява Жотев.

Няма вероятност БКК да бъде осъдена

тъй като в инструкциите, които пращаме до всички купувачи, има текст, който казва, че продавачът винаги и по всяко време има право да прекрати приватизационната процедура, каза вицепремиерът. Представители на надзорния и на управителния съвет на НЕФТИНВЕСТБАНК обаче заявиха, че не са забелязали в документите, предоставени им от БКК, да има подобно условие. От ПИБ пък коментираха, че няма логично правно обяснение за действията на БКК при приватизацията на БИОХИМ. Акционерите на частната банка все още обмисляли какви действия да предприемат по отношение на консолидационната компания. Мениджърите на Орел Г Холдинг ще се въздържат поне засега да предявяват претенции към БКК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във