Банкеръ Daily

Общество и политика

„Музикаутор“ пак на лов за неизрядни търговски обекти

Представители на „Музикаутор“, организацията за колективно управление на правата на авторите на музика – композитори, текстописци и аранжори, е извършила над 80 посещения на търговски и туристически обекти в София, Русе, Плевен, Варна, Велико Търново, Бургас и Пловдив.

При тях е установено, че редица обекти не са уредили правата за музика според законовите изисквания.

В резултат на това „Музикаутор“ е завела дела срещу 20 обекта в София, четири в Русе и един в Плевен. Предстои собствениците на още 30-ина неизрядни туристически и търговски обекти във Варна, Велико Търново, Бургас и Пловдив да бъдат „зарадвани“ по същия начин.

Исковете са срещу големи заведения, които от години работят извън законовия регламент, а иначе интензивно привличат хиляди клиенти чрез музиката, с която озвучават обектите си.

От „Музикаутор“ уточняват, че техните действия са в синхрон с усилията на Министерството на културата и общинските администрации за ограничаване на пиратското използване на музика в туристическите и търговските обекти и целят, както коректно отношение към творците, така и освобождаване на пазара от ползватели, потъпкващи Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП).

Още от юни 2021 г. Министерството на културата е стартирало лятна кампания за планови проверки по спазването на закона. Междувременно „Музикаутор“ е разработила стратегия за стимулиране на процеса по лицензиране на обекти. В нея е планирано разширяване на мрежата от сътрудници в страната, които да покрият по-големи райони и да достигнат до повече туристически и търговски обекти.

Заедно с това „Музикаутор“ е стартирала услуга за онлайн подписване на договори, като предоставя на ползвателите най-лесния и бърз начин за уреждане на авторските права за музика и то получавайки лиценз за целия световен музикален репертоар без ограничение от източника – радио, телевизия, интернет, дискове.

„Музикаутор“ продължава да си партнира с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, заедно с която работи за изчистване на пазара от некоректни ползватели, за зачитане на авторския труд и за създаване на равни конкурентни условия за всички участници.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във