Банкеръ Daily

Общество и политика

„Музикаутор“ няма да бъде глобяван заради БНР

Петчленен състав на Върховния административен съд отмени окончателно глобата, наложена от Комисията за защита на конкуренцията, на сдружението за колективно управление на авторски права „Музикаутор“. Тя бе в размер на 56 678 лева. „Музикаутор“ трябваше да я плати, след като през 2018-а Българското национално радио сезира комисията. Причината – според БНР „Музикаутор“ нарушавал правилата на конкуренцията, забранявайки на радиото да излъчва музика със защитени авторски права.

При сезирането от БНР подчертават, че:

- „Музикаутор“ се възползва от по-силната си позиция заради факта, че представлява над 95% от световния музикален репертоар;

- „Музикаутор“ нарушава принципа на равнопоставеност и поставя общественото радио в по-неблагоприятно положение спрямо търговските медии.

Но както става ясно от сегашното решение на Върховния административен съд, взето на 7 ноември 2019 г.: „Сдружението на автори, композитори и издатели не е нарушило закона и не е възпрепятствало стопанската дейност на БНР“.

Нещо повече, съдът е отчел, че тъкмо БНР и Министерството на културата са допринесли за възникналата криза в началото на януари 2017 г. с действията и бездействията си.   

Припомняме, че тогава „Музикаутор“ прекрати едностранно договора си с общественото радио и отне правото му да излъчва репертоар, управляван от него. Това наложи по вълните на БНР да се предава класическа музика, джаз и автентичен фолклор. Сдружението се оттегли едностранно от договора, защото по онова време БНР заплащаше доста по-малко за авторски права в сравнение с частните радиостанции (едва 1% от субсидията си), а освен това бе повишило музикалното си съдържание от 45% на 50% и не бе пожелало да отрази промяната във вноската, плащана за авторски права. Последваха няколко месеца мъчителни преговори, които, в крайна сметка, приключиха с нов договор между „Музикаутор“ и БНР, сключен през юни 2017-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във