Банкеръ Daily

Общество и политика

"Музикаутор" и Радио "Фокус" договориха "Място за нова българска музика"

От 27 юли Радио "Фокус", съвместно със сдружението на авторите и композиторите "Музикаутор", открива в ефира си рубриката "Място за нова българска музика“ Тя има за цел да популяризира нови парчета и песни на неизвестни български музиканти, като покаже, че всеки ден в страната ни се твори музика, която си струва да се чуе.

Рубриката ще се излъчва всеки делничен ден - от понеделник до петък от 13.00 часа в ефира на Радио "Фокус“. В рамките на рубриката ще бъдат представени музиканти и творци, които вече са намерили реализация за своята музика в България или все още търсят начини да бъдат забелязани. Те ще разказват за своето професионално развитие, за предизвикателствата и успехите си, за вдъхновението и творческия процес.

От "Музикаутор" се обръщат към всеки, който започва музикалната си кариера в България, а и към всеки, който търси трибуна за песните си, да изпрати заявка на имейла на сдружението [email protected], като така ще има възможност да бъде представен в рубриката "Място за нова българска музика“ на Радио "Фокус“.

Междувременно още една новина, свързана с "Музикаутор" стана известна в края на седмицата.

В продължение на девет месеца (толкова е максималният срок по Закона за авторското право и сродните му права) "Музикаутор" и Асоциацията на българските радио- и телевизионни организации (АБРО) не могат да се договорят каква да бъде тарифата, по която членовете на АБРО да плащат на "Музикаутор" за излъчване на музика по безжичен път или чрез предаване по кабел. След като изтичат въпросните девет месеца, "Музикаутор" се обръща към министъра на културата с молба да назначи специална комисия. Това става по силата на Закона за авторското право и сродните му права. Комисията трябва да разгледа позициите (оформени в заявления със съответните документи, описани в Закона за авторското право и сродните му права), като например: проект на тарифа; решение на компетентния орган на организацията за колективно управление на права; договор с Българската национална телевизия, Българското национално радио, споразумение с представителната организация на ползвателите; доказателства, че преговорите са завършили без споразумение; методика за определяне размера на предложените възнаграждения, съобразена с икономическата стойност на правата за конкретния вид използване, както и с икономическата стойност на услугите, предоставяни от организациите за колективно управление на права; икономическа обосновка.

В състава на Комисията влизат по един представител на двете договарящи се страни – АБРО и "Музикаутор”, плюс трима независими експерти, одобрени от организациите. Решенията се взимат с мнозинство не по-малко от 4 гласа от членовете на Комисията. По случая с недоговорените тарифи на "Музикаутор" тя заседава за първи път на 24 юли чрез видеоконферентна връзка. Шефът на дирекция „Авторско право и сродните му права” в Министерството на културата Мехти Меликов разясни на присъстващите законовите изисквания към работата й, както и срока й на дейност – три месеца от датата на първото заседание. Очаква се Комисията да излезе с решение не по-късно от 24 октомври 2020 година, съобщават от пресцентъра на Министерството на културата.Нейното решение следва да се утвърди от министъра на културата или от негов заместник.

До момента, в който Комисията излезе с решение, телевизионните организации ще продължат да плащат съответните права въз основа тарифите, записани в дългогодишните им споразумения с "Музикаутор".

 

 

  

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във