Банкеръ Daily

Общество и политика

Музиканти събират пари за паметника на Бузлуджа

Паметникът на Бузлуджа е открит през 1981-а година и тъне в разруха от 1989-а година насам.

Стефан Вълдобрев, Мила Роберт, Уикеда и много други музиканти се включват в "Проект Бузлуджа” в първия фестивал Open Buzludzha Fest.  Средствата от събитието ще бъдат използвани за паметника Бузлуджа, като първата цел е да се запазят външните мозайки чрез защитен навес, който струва 64 000 лева. 

Фестивалът ще се проведе на 23, 24 и 25 юли  на поляната при хижа "Малка Бузлуджа”. 

Събитието е кулминация на представянето на "Плана за опазване и управление" на паметника Бузлуджа, който е плод на двугодишната работа на международен екип от експерти. Резултатите ще бъдат представени за първи път на международна конференция, която ще се проведе в Казанлък в дните преди фестивала. 

Паметникът на Бузлуджа е открит през 1981-а година и тъне в разруха от 1989-а година насам. Международен екип се зае със спасяването на монумента. Паметникът не се санира, нито реставрира, а само се укрепва, за да бъде предпазен от по-нататъшен разпад и да може да бъде посещаван.

През 2017 г. "Обединени патриоти" и ГЕРБ се обявиха против срещу предоставянето на паметника на връх Бузлуджа за 10-годишно безвъзмездно ползване на БСП.  Така порутеният дом паметник, известен като "летящата чиния", остана на издръжка на държавата. Според доклад, представен от Янаки Стоилов пред БСП преди години,  възстановяването му ще излезе около 15 млн. лева.

"Това е едно от най-големите художествени произведения в България от онзи период. Наричам го Сикстинската капела на соца, това е изключителен художествен паметник", коментира в скорошно телевизионно интервю  д-р Никифор Харалампиев, който е главен асистент катедра "Реставрация" към Националната художествена академия.

През 2018 г. паметникът попадна в полезрението на една от най-големите европейски организации – „Европа Ностра“, която призова властите да опазят определения от тях като уникален архитектурен обект. През 2019 година той спечели финансиране финансирането от фондация Getty, по програмата Keeping in modern за финансиране на най-впечатляващите, важни и ценни сгради на 20 век от целия свят. Това обаче не е достатъчно. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във