Банкеръ Daily

Ивайло Мирчев от "Демократична България":

Музей сме на съветското въоръжение, а явно не искаме промяна

Целият цивилизован свят подкрепи Украйна и изпрати оръжие. България няма да влезе във война, като изпрати оръжия. Пример е Турция, която изпраща най-висококачествените оръжия, а срещу нея няма обявена война и няма санкции. Освен това и преговорите между Русия и Украйна се водиха тъкмо на турска територия.

Това посочи в ефира на БНТ депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев.

Той продължи, давайки примери с Литва, Латвия и Естония, които са още по-малки страни от България, имат с Русия обща граница, но изпращат оръжия без притеснение. Същото важи и за Швеция, която е нарушила 200-годишния си неутралитет.

„Ние сме член на НАТО и няма как да сме неутрални“ – подчерта Мирчев.

Той обърна внимание на посещението на външния министър на Украйна, който бил много ясен - трябва оръжие.

Мирчев даде и още един аргумент защо страната ни да изпрати оръжие за Украйна: „България се е превърнала в музей на съветското въоръжение. Вместо да си подменим цялото въоръжение с ново, изпращайки съветската техника в Украйна, ние явно си искаме старата техника и не искаме да се модернизираме“ .

Депутатът от "Демократична България" изрази надежда, че във вторник (26 април) на коалиционния съвет ще се вземе решение за изпращането на оръжие, в противен случай националните органи ще вземат решение дали Демократична България да продължи да участва в управлението.

В същото време Мирчев отбеляза, че като цяло трусовете в коалицията изглеждат като игра в пясъчник в детската градина, защото големият проблем са инфлацията и цените.

Той обяви, че през следващата седмица правителството ще излезе с пакет за подпомагане и антикризисни мерки, за които се очаква да омекотят финансовия удар. Мирчев отбеляза и че ще трябва да се помисли за дефиниция за енергийна бедност, за да не се дават пари на калпак, а само на хората, които в действителност имат нужда от помощ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във