Банкеръ Daily

Проф. Кантарджиев:

Мутация на COVID в организма е възможна при дълго боледуване

Когато човек боледува дълго време, болничният престой е много дълъг, на интензивни грижи, възможността в неговия организъм да настъпи някаква мутация на вируса, която да се задържи в хода на заболяването, е голяма. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев.

Той препоръча всеки, който е имунизиран с две дози от ваксината срещу COVID-19 и след 15 дни се разболее от коронавирус, задължително да бъде изследван с PCR и пробата му да бъде изпратена за секвениране. Така ще можем да хванем навреме мутация, която "заобикаля" имунитета, създаден от ваксината.

Кантарджиев обясни пред БНТ и какво е причинило появата на бразилска мутация в британския вариант на вируса, която беше установена при секвениране в центъра:

"Когато някой дълго време лежи в болница и е лекуван с донорска плазма или антивирусни средства – задължително трябва да му се направи PCR тест и да се секвенира пробата за откриване на евентуална мутация. Много малко вероятно е това да стане, но трябва да сме подготвени. Такъв беше случаят с възрастния пациент, за когото съобщихме. Той не е бил заразен от човек завърнал се от чужбина, а е бил лекуван дълго време в болница. В момента се изследват проби на контактните му лица."

Професорът посочи, че за подобна мутация е съобщено при 5 случая в САЩ и други 5 в европейски страни.

"Ако си ваксиниран, вероятността да се разболееш от британския вариант е много ниска, но ако е индийския или бразилския вариант ще боледуваш леко", обясни той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във