Банкеръ Daily

Министърът на културата проф. Минеков във „Власта говори! Открито!“

Мълчанието ражда чудовища. Бъдете на площада. Вдигайте шум!

„Мълчанието ражда чудовища. Бъдете на площада. Поставяйте въпроси. Вдигайте шум, за да не се крадат средства.“ Това призова министърът на културата проф. Велислав Минеков хората, поставящи му въпроси за нередности и несправедливости, като например методиката за финансиране на театрите.

Това стана в рамките на инициативата на Министерския съвет „Властта говори! Открито!“, при която министърът на културата отговаряше на въпроси на граждани и медии.

По-конкретно за финансирането на театрите министър Минеков обяви, че след среща на директорите на сценичните институти от цялата страна е било взето решение да се събере комисия и да се предложи нова методика за субсидирането им.

От отговорите на министъра стана ясно, че:

Един милион лева са необходими за нова климатична инсталация, с която да се поддържа постоянен климат в Александровската гробница.

Новите собственици на Халите ще бъдат задължени да възстановят вътрешната им конструкция, включително работещия там някога фонтан.

В Националната галерия - Дворец предстои да влезе прокуратурата във връзка с унищожителния ремонт на килията на Левски, извършен с цел усвояване на средства.

Комисия ще преразгледа дейността на културните ни институти в чужбина, тъй като на места са били отчетени транспортни разходи в размер на 122 хил. лева, а за дейност - почти два пъти по-малко. "Ние не изнасяме култура, за да привличаме емигрантската общност. Това не е дом за емигранти - нещастници, които търсят своите приятели" - категоричен бе Минеков. И даде за пример културната дейност, която развиват у нас полският, френският, унгарският и чешкият културен институт. Той се възмути и че по време на пандемията културните ни институти са излъчвали туристически филмчета за България в Ютюб, а не са се върнали в родината, за да спестят разходите за издръжка.

Националният институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) ще бъде преместен в нова сграда, като до архива му ще има по-лесен достъп, а на работещите в него заплатите чувствително ще се увеличат.

По отношение разходите за консервация и реставрация, които покрива НИНКН, министърът бе категоричен, че те са ужасяващи, а в същото време с тях се подпомагат много богати общини и изключително заможни хора. "Не мога да разбера защо подпомагаме милионери и общини с огромни бюджети" - удиви се министърът и съобщи, че промяна предстои, но тя ще е в така наречените дългосрочни планове. Минеков обаче добави, че е "притеснен, че правителство няма да има и не може да се мисли в дългосрочен план".

Министър Минеков планира да работи за увеличаване заплатите на директорите на музеите, тъй като при сегашните нива на заплащане нито един млад специалист не желае да започне в тях работа. В същото време някои филиали на музеи ще бъдат затворени, тъй като е недопустимо да му се представят месечни разходи за ток размер на 6200 лева, а в същото време те да са били посетени само от четирима души. "Тези филиали са създадени само за усвояване на средства - т.е. за корупция", подчерта министърът. Той изрази недоволство и от дейността на Национален фонд "Култура" , който нарече "министерство в министерството", което е раздало предизборно 20 млн. лева и чийто Управителен съвет не желае да избере нов изпълнителен директор, което рискува получаването на близо 80-те милиона лева за култура по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Предстои пълна справка за това какво се е извършвало от дружествата под шапката на Министерството на културата и евентуална смяна на директорските съвети към тях. Това обяви Минеков в отговор на въпрос за дейността на "Реставрация ЕАД".

По отношение на спора си с директора на БНТ - Емил Кошлуков, министърът на културата обяви, че най-накрая СЕМ е излязъл с решение да глоби Националната телевизия с 20 000 заради това, че е бил лишен от право на отговор. Минеков обаче възнамерява да спести тези пари на обществената телевизия, т.е. на българските данъкоплатци, и да се възползва от правото си на отговор - но "без измислено интервю, на фона на филмови репортажи".

На въпрос за това, че държавата ни ще възстановява до 25% от допустимите разходи на чужди компании, които снимат филми у нас, министърът обясни, че България е станала известна като зона за производство на чужди филмови продукции и че дори по време на пандемията в тях са били заети над 3000 българи. "Големите звезди от Холивуд са трима, четирима души, но около техния филм у нас се наемат самолети, хотели, летища, сериозно обслужване и това е особен вид икономика" - подчерта проф. Минеков и обърна внимание, че ако тази мярка не е била взета, тези инвеститори са щели да отидат в Албания, Сърбия, Румъния.

Facebook logo
Бъдете с нас и във