Банкеръ Weekly

Общество и политика

Мълчание за одита

Водещи финансисти от ГЕРБ и ДПС отказаха да коментират казуса с КТБ пред в. "БАНКЕРЪ", въпреки многобройните ни опити. Като дявол от тамян от въпросите ни избягаха Йордан Цонев и Алиосман Имамов от партията на Лютви Местан. Бившият шеф на бюджетната комисия Й. Цонев бе кратък и ясен: "Няма да коментирам" и допълни, че не може да ни посочи друг политик от партията си, който да изкаже своето мнение по въпроса.

В четвъртък, ден след като БНБ разпространи официално доклада на трите одиторски компании "Ърнст и Янг одит", "Делойт България" и АФА, Имамов каза любезно по телефона: "В провинцията съм и не съм чел доклада." На наш въпрос колко време ще му е необходимо за това, той отговори, че има срещи с избиратели и едва ли ще успее скоро.

Бившият финансов министър от кабинета "Орешарски" Петър Чобанов, който е настоящ депутат от ДПС, цял ден в четвъртък бе включил мобилния си телефон на гласова поща и въпреки настояването ни да се свържем, не пожела да коментира казуса.   

А Владислав Горанов от ГЕРБ бе категоричен: "Няма да коментирам. Питайте си Пламен Орешарски." В четвъртък и бюджетният спец на партията на Бойко Борисов г-жа Менда Стоянова не вдигаше мобилния си телефон след приключването на консултациите между политическите сили относно формулата на следващото българско правителство.

"Обединихме се с ГЕРБ за оздравяване на КТБ." Това политическо решение оповести един от лидерите на "Патриотичен фронт" Валери Симеонов (НФСБ). От пресцентъра на "Атака" пък обясниха, че не желаят да коментират доклада на одиторите.

АБВ са на мнението, че е необходимо страната ни да наеме международна консултантска фирма, която да установи как са били теглени необезпечените кредити (виж интервюто с Ивайло Калфин на стр. 13).

От Реформаторския блок обаче обявиха, че голяма част от парите на вложителите биха могли да бъдат възстановени, в случай че се наеме международна разследваща фирма, която да проследи пътя на паричните потоци.  

Централната банка акцентира в съобщението си, че решението за преструктуриране или оздравяване на КТБ трябва да вземе новият парламент, като за това са необходими законодателни промени. Ако такива не бъдат взети, то БНБ ще следва предвидената в момента законова процедура с отнемане на лиценза на банката.

За да могат депутатите да вземат "информирано решение", БНБ ще внесе още в първия работен ден на 43-ото Народно събрание - 27 октомври, обобщена информация за събитията и всички взети от нея решения по отношение на групата КТБ от 20 юни насам, когато банката бе затворена и поставена под специален надзор.

Прокуратурата вече повдигна обвинение за източване на над 206 млн. лв. от КТБ срещу мажоритарния собственик на банката Цветан Василев. Той е в Белград в очакване на делото за екстрадирането му.

 

Мартин Димитров, РБ


Да не се държим като статистици


Дупката от над 4 млрд. лв. в банката е сериозна. Ако не се появи инвеститор, нещата ще станат неспасяеми.

Ние от Реформаторския блок категорично сме решили да натискаме докрай по случая с КТБ да бъде наета международна разследваща фирма. Чрез проверки и сериозни разследвания тя може да върне голяма част от изчезналите пари в КТБ. Така стана в Кипър и в други държави. Може да се случи и у нас. Освен това наемането на външна фирма може да освети и случаите със злоупотреби, свързани с кредити. Това се установява трудно, тъй като е известна практиката, при която един човек тегли заеми през две, три или повече фирми. Но да не се държим като статистици. Всички в България в момента реагират по този начин. С цялото ми уважение към българската прокуратура тя няма как да стигне до дъното. Затова искаме международна разследваща компания, която да не бъде манипулирана от вътрешни фактори.

ДПС какво предлага? Да се изнесат данните за това кой имал кредит и кой нямал. Но това е замазване на очи! 

 

Георги Кадиев, БСП:


Аферата показва, че институциите не работят


За съжаление в случая се върви към най-лошия сценарий - затваряне на банката. Никой не може да я спаси, включително и държавата. Няма смисъл, а и ресурс за това. Дупката от над 4 млрд. лв. в КТБ показва, че там са извършвани огромни престъпления. И аз питам: как е възможно те да не са били забелязани от БНБ, от КФН, от всички държавни институции. Аферата в КТБ показва, че институциите в България не работят.

Оттук нататък е необходимо да бъде наета международна компания, която да разследва къде са отивали парите. Трябва да бъде публикуван и списък с политиците и публичните лица, които са се облагодетелствали с кредити от БНБ. Макар че корупцията е била осъществявана в кешова форма и едва ли ще се осветят нещата по този начин. Но, все пак.

 

Румен Гечев, БСП:


Гаранционният фонд трябва да получи финансиране


Докладът на одиторите не се различава особено в сравнение с числата, които ние от БСП имахме от свои източници от БНБ през лятото. Тогава оповестихме числата от 3.5 млрд. лв. недостиг в капитала на банката. Сега разбрахме, че в КТБ има дупка от 4 млрд. лева. БСП остава на позицията си, че е абсурдно българското общество да плаща за кражбите, извършени в банката. Обявихме се и срещу банкова ваканция.

БНБ няма избор, по закон тя трябва да отнеме лиценза на КТБ. Вече е ясно, че акционерите няма как да спасят банката. Нереалистично е един от оманските акционери например, който има в КТБ 30 млн. долара и сега ще ги загуби, да вложи още 700 милиона, за да я спаси.  Това противоречи на здравата логика.

Предстои парламентът да намери начин за финансиране на гаранционния фонд. Необходимо е в него да се вложат средства от бюджета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във