Банкеръ Daily

Общество и политика

Мъжът със симптоми на ебола е болен от малария

Българинът, който беше приет в Инфекциозното отделение на Военномедицинска академия заради съмнение за заразяване с ебола, е болен от малария, съобщи бТВ.

Резултатите от кръвните му проби категорично отхвърлиха хипотезата, че е заразен с опасният вирус. Преди три седмици той се е върнал от западноафриканската страна Сиера Леоне, която е една от трите най-тежко засегнати от епидемията държави.

Високата температура, с която 57-годишният мъж е постъпил в болницата вече е свалена. Този симптом, характерен за ебола, но и за много други заболявания, накара здравните власти да предприемат извънредни мерки.

Източници на бТВ разкриха, че пациентът е имал редица хронични заболявания, много преди настаняването му във ВМА. Той страда от диабет, има проблеми със сърцето и бъбреците. Засега той остава под наблюдение в болницата. Потвърдена беше информацията, че той е от София и е търговец, който често пътува до Сиера Леоне.

Всички 25 души, които бяха поставени под карантина заради пряк или непряк контакт с пациента, са изписани още през нощта, когато са излезли отрицателните проби за ебола. Всички са близки и роднини на мъжа, с които той се е виждал в последните две седмици.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във