Банкеръ Daily

Общество и политика

Мъжкото хоро се изви в Калофер, кметът - готов да плати глобата за нарушаване на мерките

Въпреки призива на местните власти тази година да не се състои традиционното мъжко хоро във водите на Тунджа за Йордановден, мъже от Калофер изпълниха ритуала. Поверието е, че тези, които влязат в студената вода, ще се калят и ще са здрави цяла година. По традиция в хорото имаше и малък участник, на който се дава Богоявленският кръст.

Кметът на Калофер Румен Стоянов тази година не участва в хорото, за да даде пример. По-рано той заяви, че не може да спре хората въпреки забраната за струпване на хора заради коронавируса. 

"От тази вода не се настива, тя е за здраве. Ако ще и чума да има, хоро ще има. Ако трябва и глоба ще се плати", каза пред репортери един от участниците в хорото.

В града дойдоха и хора от други райони, за да видят мъжкото хоро. На него обаче не бяха допуснати други освен калоферци.

Кметът посочи, че не съжалява, че ритуалът е бил изпълнен и се надява всички да са здрави. Хората от града му казали, че ще съберат пари за глобата, ако бъде наложена такава от здравните власти. Само преди дни с 3000 лева бе санкционирана община Габрово за неспазване на мерките.

Ритуалът с хорото за Богоявление в Калофер кандидатства за включване в списъка на ЮНЕСКО с нематериалното културно наследство, но все още няма решение на организацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във