Банкеръ Daily

Общество и политика

МС: Не се опитваме да лишим българи от избирателните им права

Заседание на Министерския съвет

"Във връзка със заседанието на Министерския съвет, проведено на 19 май 2021 г., на което беше прието решение за подготовката и произвеждането на предстоящите парламентарни избори на 11 юли, уточняваме, че по никакъв начин в рамките на проведената дискусия не е предлагано ограничаване правото на глас на българските граждани, които пребивават постоянно в чужбина и не плащат своите данъци и осигуровки в България." Това посочват от служебното правителство в съобщение до медиите.

В хода на правителственото заседание членовете на кабинета обсъдиха проблема за наличието на „мъртви души“ в избирателните списъци и необходимостта да се започне работа по разрешаването му, включително чрез промени в нормативната уредба. Категорично не е обсъждан вариант за ограничаване конституционното право на всеки български гражданин на глас, независимо дали постоянното му пребиваване е в страната или в чужбина, уточняват от кабинета.

Основният приоритет в работата на служебното правителство е организирането и провеждането на свободни, честни и демократични избори при стриктно спазване на законовите разпоредби, се казва още в съобщението.

Повод за разяснението стана интерпретация на стенограма от правителственото заседание на 19 май. Думи финансовия министър Асен Василев бяха разтълкувани като предложение да се лишат от право на глас българите зад граница. Появиха се и медийни публикации по темата.

"Може би с оглед на това, че в НАП има масиви с хора, които са декларирали, че са с трайно пребиваване в чужбина, е добре тези хора да бъдат извадени от списъците. Някаква работна група да се случи и не знам колегите от МВР дали могат да подадат списък на хора с актуални лични документи – било паспорти, било лични карти, за да може хора без български лични документи няма как да гласуват, така че всъщност списъците да бъдат кросчекнати с тези два налични масиви от държавните институции, за да бъдат допълнително изчистени от мъртви души", посочва Василев.

От Министерството на финансите също уточняват, че в това изказване няма намерение за ограничаване на конституционните права на гражданите, а се поставят на обсъждане два конкретни въпроса:

Как може български граждани, които не притежават валидни български документи за самоличност – лична карта, международен паспорт и др. да упражнят правото си на глас? И, ако не може, трябва ли те да фигурират в избирателните списъци в България?

Да се обмисли дали български граждани, които официално са декларирали, че имат постоянен адрес в чужбина, да се извадят от избирателните списъци по адрес на местоживеене в България, като в същото време запазят правото си да гласуват в чужбина или в България по досегашния ред за гласуване по настоящ адрес?

Facebook logo
Бъдете с нас и във