Банкеръ Daily

Крум Зарков:

МП работи по законите, свързани с парите по Плана за възстановяване

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков каза, че в правосъдното ведомство се работи по подготовката на законите, които трябва да бъдат приети до края на годината, за да се стигне до изплащането на втория транш от предвидените за България средства в Плана за възстановяване и устойчивост.

"Ние сме се заели да предоставим на бъдещите депутати готови закони, но крайното решение за приемането им ще бъде тяхно. В тези законови промени има дълбоки реформи, основно в направлението на върховенството на закона. По тази тема ние се въртим в кръг от много време. Тези промени ще помогнат да постигнем напредък", заяви Зарков пред БНТ.

Идеята е, че политическите сътресения не трябва да струват на българските граждани парите от Плана. "Уверен съм в крайния резултат", добави той.

Попитан дали ще внесе във Висшия съдебен съвет искане за предсрочно освобождаване от поста на главния прокурор Иван Гешев, правосъдният министър посочи: "Ако има основания, да. Но от една страна съставът на ВСС остава същият. В този ВСС очевидно мнозинството има голямо доверие към главния прокурор. Работя обаче много активно да се обърна към Конституционния съд за тълкуване на едно осъществяване на надзор за законност от главния прокурор, което мисля, че се тълкува от прокуратурата по много по-широк начин, отколкото е заложено в Конституцията".

"Мисля, че това ще помогне за решаването на проблема с прекомерната власт на главния прокурор. Въпросът трябва да бъде решен от Министерски съвет. Работим усилено и се надявам в началото на септември въпросът да бъде там", уточни Крум Зарков.

По думите му има какво да се промени в качеството на наказателните закони, но проблемът е, че в много случаи промените се правят без достатъчно обмисляне. Той съобщи, че затова ще възстанови дейността на Съвета за криминологични изследвания към Министерството на правосъдието, който да създаде рационална, обективна основа на наказателното законодателство, вместо да се предлагат периодично всякакви популистки идеи за промени на Наказателния кодекс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във