Банкеръ Daily

Общество и политика

МП не подкрепя проектозакона за защита на националната сигурност

От Министерството на правосъдието обявиха, че експертна група във ведомството изготвя проект на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от посегателства, свързани с опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата, но тя още не е приключила работата си. В нея участват експерти от Министерството на финансите, на външните работи, Българската народна банка, Националната агенция за приходите и представители на академичните среди.

По отношение на разпространения вчера в медиите текст на законопроект се отбелязва, че в него има несъответствия и явни противоречия с Конституцията, с актовете на Европейския съюз и с Европейската конвенция за защита правата на човека, поради което не може да бъде подкрепен в този му вид от Министерство на правосъдието.

Работната група е убедена във важността от такава регулация, но при съответствие с българския и европейския правов ред, информират от правосъдното ведомство и уверяват, че веднага след като законопроектът бъде готов, той ще бъде разгласен по съответния законоустановен начин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във