Банкеръ Weekly

Общество и политика

Моторът на вотовете!

Има една поговорка - де го чукаш, де се пука! Горе-долу такова е поведението на държавния ни глава Росен Плевнелиев след новосъздадената от парламента "Комисия за изясняване на обстоятелствата, свързани с дейността на фирмите лицензианти на ДКЕВР за снабдяване с електроенергия, както и нерегламентираните им контакти с представители на държавата и свързани с политически партии лица". Президентът тутакси отсече, че няма да се яви пред нея. Въпросът е дали ситуацията не е като в друга поговорка: гузен негонен бяга.


Факт е, че докато у нас тече процедура по отнемане на лицензите на енергийните монополи, тъй като отказват да изплатят на НЕК дължимите 347 млн. лв., президентът се срещна тайно във Виена с изпълнителния директор на EVN Щефан Шишковиц, който е и вторият човек в австрийския концерн. От прессекретариата на "Дондуков" 2 първо казаха, че в програмата му нямало такава среща. Сетне признаха с половин уста, че тя все пак се е състояла, и с това приключиха с прозрачността.


С тази си "инициатива" Плевнелиев постави в небрано лозе и администрацията на институцията, която представлява. Разбира се, право на всеки държавник е да провежда разговори и срещи с висши мениджъри, със специалисти в различни области, с експерти и т. н. Но твърде малко са причините това да се пази в дълбока тайна. Особено пък в момент, когато държавата се опитва да сложи на място ЕРП-тата.


Аргументът на държавния глава че няма да отиде на изслушване в тази комисия, защото не иска да легитимира с действията си една противоконституционна и недемократична инициатива, меко казано, издиша. Най-малкото защото той вече призна публично, че въпросът с лиценза на EVN му е бил поставен остро както от австрийския му колега, така и от други високопоставени тамошни. Така че трябва да се знае кой какво е искал и кой какво е обещал. Президентът се противопоставя на българския парламент във важен за държавата ни момент - преди евровота. Още повече че едва ли някой е имал намерение да го кани на разпит.


В навечерието на своята 50-годишнина (14 май) президентът обяви пред bTV, че се чувства щастлив, тъй като обича да вижда резултатите от това, което прави. Заяви, че спи спокойно, тъй като той винаги ще надгражда. И хвърли на публиката няколко свои заключения, които директно удрят правителството:


"Действията срещу ЕРП-та съзнателно развалят инвестиционния климат у нас... Дано не съм прав, но в системата на енергетиката се създава съзнателен хаос."


"Ново "Белене" ли е "Южен поток"? Видяхме пълната непрозрачност, в която се обвиват отново енергийните проекти в България."


Държавният глава припомни, че правителството е загубило неговото доверие, когато "обявиха един медиен олигарх за шеф на ДАНС", но сега това може да се промени на базата на свършеното. И направи следния паралел: общуването му с правителството приличало на това между Русия и ЕС след анексирането на Крим.


Той все пак коментира, че има "работни отношения" с правителството, като се чува с премиера Пламен Орешарски и работи добре с външния министър Кристиян Вигенин и с военния министър Ангел Нейденов.


Плевнелиев загатна, че може да наложи вето на новия Закон за МВР, който ще му отнеме правомощието да назначава главния секретар на вътрешното министерство. "Аз съм доказал, че може да се работи с мен и не мога да разбера защо с партизански похвати се отнемат правомощия на държавния глава", удиви се той.


Според Плевнелиев истински европейски дебат у нас в момента липсва. Разочарован е от решението на партийни лидери да оглавят листите и после да не отидат в Европарламента (намекът е за Сергей Станишев). Важно било преди 25 май да ни представят приоритетите до 2020 г., както и реални позиции за банковия съюз, за полезния според него енергиен съюз, както и за по-нататъшните процеси на разширяване и интеграция.


Защитата на Георги Марков и приятели

"Конституцията е категорична - няма как Народното събрание да разследва държавния глава."Това каза пред Нова телевизия бившият конституционен съдия Георги Марков по повод на споменатата парламентарна комисия. "Това, което парламентът може да направи, е, ако една четвърт от народните представители преценят, че президентът е извършил държавна измяна или е нарушил конституцията, да внесат в Народното събрание съответното обвинение и ако 2/3 от депутатите приемат че е извършено нарушение, могат да внесат въпроса в Конституционния съд (КС) ", обясни Марков. И посъветва държавния глава да спи спокойно "защото в този парламент 161 депутати, които да повдигнат обвинение пред КС, няма".


От своя страна Цецка Цачева обяви, че в Комисията по енергетика в Народното събрание регулярно са изслушвани представители и на ЕРП-та, и на НЕК, и на БЕХ, поради което е абсолютно безпредметно създаването на нарочна комисия.


"Трябва да знаят българските граждани, че това се случва единствено и само за да състави комисия срещу президента Плевнелиев, което е абсолютно недопустимо, противоконституционно. Затова ние внасяме жалба в Конституционния съд", категорична е Цачева.


Така ГЕРБ защити президента, когото преди две години и половина изпрати на "Дондуков" 2.


Истината е, че Плевнелиев не е извършил държавна измяна. Но в държавата съществуват подозрения доколко коректна е дейността на ЕРП-тата. Социологът Кънчо Стойчев например твърди, че за две години преносната такса е увеличена с около 252% и управляващите се опитват да решат този проблем.


Междувременно в петък ГЕРБ внесе в деловодството на парламента четвъртия си поред вот на недоверие към правителството - този път за политиката му в сектор "Енергетика". Според правилника на парламента дебатите трябва да са в седемдневен срок - ще рече, че обичайната препирня трябва да стане непосредствено преди изборите за Европейски парламент на 25 май. Гласуването е 24 часа след края на дебатите. От което следва, че ГЕРБ ще насъскат своите срещу "врага" (разбирай управляващите), който от своя страна ще оцелее с подкрепата на гласовете на БСП, ДПС и вероятно на част от депутатите от "Атака". От вътрешността на страната кампанията ще се премести в парламента, където политиците ще зарибяват безплатно народа предизборно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във