Банкеръ Daily

Общество и политика

Москва реагира с подигравка на смяната в Агенция "Разузнаване"

Позицията на руското посолство бе придружена от този ироничен колаж (Източник: Facebook/Посольство России в Болгарии)

Посолството на Русия в България се отнесе подигравателно към твърденията на ексшефа на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов, който видя "дългата ръка на Кремъл" в своето освобождаване от директорския пост. 

Президентът Радев подписа в петък (18 юни) указа, с който освободи от длъжност Атанасов. 

"За пореден път ставаме свидетели на забавно поведение на загубили постове си български длъжностни лица, които обясняват своите оставки с нищо друго освен коварни интриги на "дългата ръка на Кремъл". Уважаеми господа, за какви ги мислете гражданите на България ако смятате, че в тези плоски клишета някой все още би могъл да повярва? Ако сте склонни да обвинявате в несполуките си руски спецслужби, удивително е как с толкова несериозен и непрофесионален подход изобщо успяхте да работите в такива важни за държава ведомства", се казва в позиция на руското посолство

Както "Банкеръ" писа, ексшефът на разузнаването "блесна" в словесна атака с политически привкус срещу служебното правителство и лично срещу Радев. В своето освобождаване Атанасов видя "дългата ръка на Кремъл и бизнесмен с много обвинения" и дори заговори за импийчмънт на президента.

В позицията си посолството на Русия коментира и заловените руски шпиони у нас, които често се изтъкват като успех за службите и прокуратурата под ръководството на Иван Гешев. 

"Що се отнася до вашата уж "успешна борба с руски шпиони", която съществува само в болните ви фантазии и безсъдържателни изявления в медии и се свежда към изгонване на дипломати от София и Москва, тук по-скоро става дума за героическата борба срещу здрав смисъл, в която еднозначно печелите. Напомняме, че Русия е отговорен, равноправен и конструктивен партньор, който не се занимава с груба намеса във вътрешните работи и с прокарване на своите интереси с помощ на съмнителни санкции. Стигаме до извода, че някои просто нямат смелост да признаят, че всички тези антируски нелепици не принасят на България нищо добро", казват руските дипломати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във