Банкеръ Daily

Общество и политика

Москва опроверга съобщенията за инцидент с руска подводница

Министерството на отбраната в Москва опроверга съобщенията на западни медии за инцидент с руска подводница, предаде Интерфакс.

"Подводниците от Военноморския флот на Русия, както и надводните кораби, изпълняват планираните задачи в акваторията на Световния океан", заяви говорител на военното ведомство. "Няма и не е имало никакви нередовни, камо ли аварийни ситуации с руски военни кораби", подчерта той.

Шведски медии съобщиха по-рано, че в района на Стокхолм се издирва чуждестранна, предполагаемо руска подводница. В. "Свенска дагбладет" писа, че според "сигурни източници" службата за радиопрехващане на шведските военноморски сили е регистрирала радиосигнал, излъчван към руския анклав Калининград от неизвестен подводен обект, намиращ се в териториалните води на Швеция.

Източниците посочили, че сигналът се излъчва на честоти, използвани от руските военни моряци в извънредни ситуации. Съответно бил направен изводът, че може би го изпраща аварирала руска подводница, пояснява агенцията.

Швеция засили военното си присъствие в Стокхолмския архипелаг, претърсвайки водите за "чуждестранна подводна активност". Мобилизацията на кораби, войници и хеликоптери е невиждана от времето на студената война.

Шведските военни отказаха да коментират кой е отговорен за "подозрителната активност" и нито отрекоха, нито потвърдиха дали става дума за търсене на аварирала руска подводница.

Facebook logo
Бъдете с нас и във