Банкеръ Daily

Енергийният министър:

Москва е решила "Газпром" да не работи с България

Министрите на енергетиката от ЕС се събират днес на извънредна среща в Брюксел, за са обсъдят мерки за въвеждане на таван на високите цени на енергията. Те представят актуалното състояние на страните си преди началото на предстоящия зимен отоплителен сезон.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов също участва в срещата. "Цената за октомври на газа се очаква да е значително по-ниска във връзка с това, че интерконекторът с Гърция заработва. В последния стадий на преговори сме с доста източници на газ, различни от “Газпром Експорт”, където договоряме цени, които са под тези на доставките от септември, които бяха договорени от предишното правителство. Силен оптимист съм, че ще има значително намаляване на цената на газа, включително от октомври”, заяви той пред БНТ.

Росен Христов обясни, че служебният кабинет няма как да въведе схема за компенсации, тъй като това трябва да мине през решение на Народното събрание.

“Работим само в рамките на определения бюджет, който е приет със закон. Тоест компенсациите, които за момента се прилагат, продължаваме да ги прилагаме. Нови можем да подготвим и евентуално да внесем за одобрение в следващото Народно събрание, което се очаква да функционира от октомври”, добави министърът.

Той обобщи и как вървят преговорите с “Газпром”.

“Продължаваме да пускаме заявките си и да се опитваме да бъдем изправна страна по договора. Единият ефект, който очакваме, е евентуално да се възобновят доставките. Другият е да имаме добра позиция при евентуален арбитраж. Там нещата се водят от “Булгаргаз”. Ние подпомагаме процеса с експерти. Веднага щом има някакви новини, ще се радвам да ги споделя. “Газпром Експорт” е търговска компания. Нейният бизнес е да продава газ. Ако тя не продава газ, или няма, или има друга причина, за да не го прави. В случая те имат газ. Остава изводът, че решението да не участват активно в преговори, е политическо”, смята Христов.

Христов добави, че в Брюксел са били обсъдени редица мерки, свързани основно със стабилизация на пазарите на енергия и газ в Европа, както и готовността на всяка държава да посрещне отоплителния сезон.

"Разглеждахме стабилността на доставките на енергия и газ. Мерките, които бяха обсъждани, са по-скоро направления, тъй като няма конкретика откъм таван на цени и други такива. Бяха приети като инициатива. Нашата страна ги поддържа с ясното становище, че преди да станат тези мерки задължителни, трябва да са подкрепени с анализи и калкулации така, че да се види дългосрочният и краткосрочен ефект върху всяка държава. Какво означава таван на цената на газа? Това е таван, при който никоя европейска държава и институция няма да купува газ на по-висока цена? Или ще купуваме, но ще има компесаторен механизъм за потребителите? Какъв е таванът? 1 евро, 1 000 евро? Без тази конкретика не можем да вземем различна позиция от тази, че приемаме тази инициатива, защото вероятно може да доведе до стабилизация на пазара, но не можем в момента да кажем твърдо “да”. Когато видим конкретните цифри и доказателства, тогава ще можем да заемем конкретна позиция. Отчитаме, че има спешност. Пазарите излязоха от контрол, индустрията се задъхва с високите цени. Има елементи на спешност и правилна посока със спестяване, таван на цени, ликвидност на пазарите. Трябва да видим конкретните мерки с конкретните цифри”, убеден е министърът на енергетиката.

Министърът на енергетиката Росен Христов заяви, че страната ни ще реши кои от предложените мерки на Съвета да подкрепи след като ги анализира подробно.

“Обсъждахме и подкрепихме моментално да се въведат мерки за пестене на електроенергия, които не изискват инвестиции и сериозни организационни промени. Това е в късните часове да се изключва част от уличното осветление на сгради, например. Мерки, които повечето компании от частния сектор са правили през годините с цел опртимизиране на разходи и печалба. Сега тези неща ще се внедрят и на национално ниво. Всички други мерки, които биха дали резултат, изискват по-сериозни структурни и инвестиционни стъпки. Като човек, който идва от частния сектор, съм против всякакви резки намеси на държавно ниво във функциониращи пазари с изключение на моменти, в които пазарите са изкривени поради друг външен фактор, какъвто е в случаят в момента. В този случай е окей държавата да се намеси, но това трябва да стане много разумно и добре преценено. Ние в момента още нямаме тази преценка и анализи. Важно е да анализираме както незабавния ефект, така и потенциала в дългосрочните ефекти. Аз съм за локализирани мерки. Мерки, които са еднакви за всички държави в Европейския съюч рядко дават най-добрия ефект, защото трябва да се отчитат, включае и климатичните особености. Някои държави имат собствени източници на газ, други са много добре позиционирани откъм терминали и диверсификация. В България имаме ограничения, но имаме и предимства”, коментира още Росен Христов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във