Банкеръ Daily

Общество и политика

Москов: Важно е да има правителство, премиерът е без значение

Ще продължим да обсъждаме програмата, приоритетите и това около какво и защо има смисъл да бъде създадено ново правителство, ако то намери парламентарна подкрепа. Това съобщи министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов пред журналисти след заседание на Изпълнителния съвет на блока.

"Важно е да може да бъде оползотворена всяка възможност в този парламент да има стабилно мнозинство и то да продължи и да развие приоритетите си. Ако не е възможно и няма такава обща програмна цел, коя ще бъде фигурата на министър-председателя няма никакво значение", коментира още той.

Реформаторите ще разговорят днес и с ГЕРБ, и с Патриотичния фронт.

"От днешния ден не бива да очаквате нещо различно, освен това дали има парламентарно мнозинство и политически партии, които могат да застанат зад препотвърждаване на програмните приоритети на сегашното правителство с разбира се конкретни акценти за ГЕРБ. Те са свързани главно с изборното законодателство, за ПФ и РБ те са различни", коментира Москов.

По думите му, ако бъде постигнато това съгласие около програмните приоритети, ще бъде направена важна крачка към съставяне на правителство. "Всякакви разговори за персонален състав на министри, за фигура на министър-председател са след това. Който и да бъде министър-председател, това няма никакво значение, ако това правителство няма ясна програма и зад него не стои мнозинство. Тоест всякакви други спекулации не са на дневен ред", заяви Москов.

Министърът в оставка каза, че за пръв път в достатъчна степен, тишина и разум в последните три дни са се водили много активни преговори по програмата и по отделните приоритети. "Наистина имаме развитие в тази насока, но докато не го обявим формално това са просто добри намерения от страна на трите парламентарни групи", каза още Москов. По думите му днес това, което може да стане ясно е, дали има разбирателство и парламентарно мнозинство около програма за управление.

Оттам нататък на ход е РБ, който трябва да излъчи правителство и министър-председател. "Ние не можем да си даваме срокове, които да са различни от това, което изискват законите и Конституцията от нас. Не очаквайте от нас в утрешния ден да излъчваме кандидатура на министър-председател или да връщаме мандат просто, защото същностният за Реформаторския блок разговор, а именно програма и мнозинство, което да стои зад тази програма, не е приключил", обясни Москов.

От Блока се позовават на решение от Конституционния съд от 1992 година, според което третата политическа сила взела мандат, може да се забави и след едноседмичния срок предвиден в Конституцията

Facebook logo
Бъдете с нас и във