Банкеръ Daily

Общество и политика

Москов: Пръстовата идентификация постигна изумителен резултат

Въвеждането на пръстовата идентификация постигна изумителен резултат. Това каза здравният министър в оставка Петър Москов при отчета си пред медиите за свършеното от него. Той се похвали и с електронните процедури по договаряне на лекарства, увеличаването на възнагражденията на работещите в спешната помощ, както и въвеждането на национална здравна карта, която да определи нуждата от болници по места.

Москов обаче призна, че дълговете на болниците са  в размер на над 400 млн. лв. "Задълженията на държавните болници с над 51% държавно участие към момента са 411 млн. лева и 150 млн. от тях са в просрочие. Трябва да отидем към следващо политическо решение и това е решение, зад което този екип на министерството, стои. И политическото решение е изплащане на задълженията на държавните болници от собственика. В случая на държавните болници, говорим за държавата", обясни той. 

Сред основните си грешки Москов посочи невъзможността да осигури политическо мнозинство, което да подкрепи идеите му за реформи в системата. Недовършената реформа в ТЕЛК-овете и неосигуреното политическо мнозинство  бяха отчетени от него като другите грешки в управлението.

Министърът в оставка си призна също , че не е успял да промени остойностяването на лекарския труд, така че той да се заплаща на база качество, а не на база количество.

На въпроса как оценява следващия здравен министър Илко Семерджиев, Москов отказа да коментира. "Няма да си позволя да давам оценка на който и да било, включително и на наследника на този пост", заключи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във