Банкеръ Daily

Общество и политика

Москов призна, че детското ни здравеопазване е в трагично състояние

Ситуацията с детската заболеваемост и смъртност в България е трагична в сравнение със средноевропейските нива, призна министърът на здравеопазването Петър Москов, който откри Клиниката по детска анестезиология и реанимация и операционен блок. В официалната церемония участва и директорът на болница "Пирогов" проф. Стоян Миланов и кметa на София Йорданка Фандъкова 

Приоритет на цялото мнозинство, записан и в управленската програма, е новият начин, по който е финансирано, структурирано и кадрово осигурено детското здравеопазване, посочи Москов. За целта ще бъде променено остойностяването на всяка клинична пътека в педиатрията. По думите му детското здравеопазване не е добре организирана структура.

Работи се усилено по новия начин на организиране на спешната помощ, тъй като е изключително важно децата да бъдат транспортирани бързо до необходимия им специалист, коментира още министърът по повод смъртта на дете пред спешното отделение в Разград.

Москов увери, че педиатрията е една от медицинските специалности, към които държавата има специален интерес и отношение. Затова ще бъдат вложени допълнителни средства в обучението на педиатри, патолози, микробиолози и инфекционисти.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във