Банкеръ Daily

Общество и политика

Москов: Икономически групировки стоят зад атаката срещу мен

Икономически и медийни среди стоят зад публичната атака срещу мен, каза здравният министър в оставка Петър Москов пред Нова телевизия. "Това са средите, които доведоха българското здравеопазване до дереджето, в което го заварихме. Същите, които го управляваха в течение на 20 години", допълни той

Министърът каза, че обвинението срещу него го обижда, но вярва, че всичко това ще завърши с ясното разкриване на истината. "Усилието на Здравното министерство е било постигането на максимална ефективност на публичните пари. На този фон обвинението в безстопанственост ми звучи обидно персонално. Вероятно това е пътят, по който трябва да мина, за да изчистя името си от лъжите".

По думите му обвиненията към него са единствено и само във финансовите параметри на взаимното дарение с Турция. "Прокуратурата не твърди, че ваксината „Пентаксим" е некачествена или по някакъв начин вредна. Имахме няколко становища, че предстои криза и трябваше моментално да се вземе решение. Питахме всяка една европейска държава могат ли да ни помогнат, но те нямаха ваксини. Всичко е по закон", уточни Москов.

„Ако трябваше да купим 100-те хиляди броя „Пентаксим", ние трябваше да платим 4,8 милиона лева. Как така като изнесеш нещо на стойност 370 000 лева и ти дарят нещо за милиони, си ощетил някого?", попита реторично здравният министър в оставка.

Той е убеден, че има неясноти в разследването и в хода на досъдебното производство те ще бъдат изяснени: "Моето задължение като здравен министър бе да гарантирам имунизационния календар на България и аз съм го направил. Няма нито едно незаконно средство".

Петър Москов каза още, че е заварил болнична система, която не е предмет на каквато и да било разумна държавна политика и там потъват огромно количество пари: "В момента екипът на Здравното министерство направи Национална здравна карта със задължителен характер - нещо, което 10 години беше само заявка, а сега вече е факт. Заварихме липсваща и лоша лекарствена политика. Към момента на базата на тежка експертна работа НЗОК взе от печалбите на фирмите милиони. Те отиват за лечение на хиляди български граждани. Тоест ние си прибрахме версиите и ги насочихме към здравната политика".

Facebook logo
Бъдете с нас и във