Банкеръ Daily

Общество и политика

Мощи на св. Кирил и Методий за първи път са в България

Светите мощи на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий не само за първи път са в България, но са и за първи път на поклонение. В София светините ще бъдат официално посрещнати днес.

Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарх Неофит, съобщи за БТА, че Светите мощи на Светите равноапостолни братя никога не са били изнасяни на поклонение - в православна, в католическа или в славянска държава. Светините за първи път ще са у нас на поклонение, което ще продължи до 25 май.

Мощите от вчера са в Гигинския манастир "Св.св. Козма и Дамян", а от днес ще бъдат изложени за всенародно поклонение в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя" в София.

От Софийската митрополия съобщиха, че до 25 май, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит и на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, с разрешението на Вселенския патриарх Вартоломей и на Свещения Кинотис на Света гора (Атон), в София пристигат и ще бъдат изложени за всенародно поклонение Светите мощи на равноапостолните братя Методий и Кирил.

Светите мощи на българските просветители Методий и Кирил са донесени в България от Негово Високопреподобие архимандрит Вартоломей - игумен на светогорския манастир Есфигмен. Светинята се пази в Есфигменската света обител, в седалището на обителта - столицата на монашеската република, Карея.

В 12:00 часа днес ще е посрещането на Светите мощи на кръстовището на бул. "Христо Ботев" и бул. "Александър Стамболийски", и с литийно шествие по булеварда светините ще бъдат пренесени в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя".

В храма, в 12:15 часа, президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, заедно с Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, ще участват в поклонението пред мощите на равноапостолните братя. Президентът и вицепрезидентът ще присъстват на молебена пред Светите мощи, който ще бъде оглавен от епископ Поликарп. 

След това ще има всенародно поклонение пред Светите мощи на Светите равноапостолни братя Методий и Кирил. При необходимост, храмът ще бъде отворен през цялата нощ, съобщават от Софийската митрополия.

"Приканваме честния клир, монашеството и верния народ на Софийската епархия, и всеки желаещ, да вземат участие в това историческо събитие", призовават от Софийската митрополия.

Игуменът на Гигинския манастир архимандрит Никанор обясни, че българите ще може да се поклонят на Светите мощи - "на част от ръката на Св. Кирил Славянобългарски и на две частички от ребрата на Св. Методий - архиепископ Моравски". "Има и една малка частица от Светия животворящ Кръст Господен. За първи път Светите мощи излизат от Гърция след тяхното връщане, а първата православна и славянска страна е България, което е важно и символично", обясни архимандрит Никанор.

Мощите на Светите равноапостолни братя Методий и Кирил през 80-те години на миналия век са върнати от Римокатолическата църква на Солунската архиепископия и оттогава се съхраняват в манастира Есфигмен на Света гора.

На 10 май 1985 г. в Солун се построява и освещава първият храм, посветен на Светите братя Методий и Кирил в Гърция, каза за БТА епископ Поликарп. Той обясни, че в освещаването на храма, в присъствието на много архиереи, са подарени на храма мощите на Светите братя Методий и Кирил от двама архиереи на Вселенската патриаршия. Това са Халкидонският митрополит Мелетий и Австрийският митрополит Хризостом. Те подаряват мощите на храма и от тези частици братята от манастира Есфигмен, който тогава е бил обикновена килия в Карея, получават тази светиня като дар. Ние имаме сертификат, който получихме за достоверност на мощите, подписан от блаженопочившия митрополит на Лангада - Йоан. Това е историята на мощите, а самите те са получени от архиереи от Ватикана, каза Белоградчишкият епископ Поликарп.

Той обясни, че идеята за идването на мощите у нас се е зародила при посещение на архимандрит Никанор в манастира Есфигмен, който е видял, че там има мощи на Светите братя и е разказал за тях на българските архиереи.  

Мощи на Светите братя Методий и Кирил се съхраняват в два храма в Солун - в този, който е на Светите братя в митрополията Солун, и в солунския квартал Неаполи. В него има още един храм, който е построен в памет на Светите равноапостолни братя, и също се съхраняват частици от Светите им мощи, обясни епископ Поликарп.

На празничния 24 май в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя" в София от 9:00 часа ще бъде отслужена архиерейска Света литургия в чест на Светите равноапостолни братя Методий и Кирил. През деня ще има всенародно поклонение пред светините, а в 18:00 часа ще има маслосвет за здраве и благословение на вярващите пред Светите мощи. До 23:00 часа отново ще има всенародно поклонение, а при необходимост, храмът ще бъде отворен през цялата нощ.

На 25 май от 9:00 часа ще бъде отслужена архиерейска Света литургия в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя". За 12:00 часа е предвидено изпращането на Светите мощи на равноапостолните братя Методий и Кирил за Света гора.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във