Банкеръ Daily

Общество и политика

Морската гара в Бургас става буферна зона за украинските бежанци

Областният кризисен център в помощ на украинските бежанци в Бургас става буферна зона. В нея украинските граждани ще изчакват влаковите композиции за превозването им във вътрешността на страната.

Това стана ясно на днешното заседание на Областния кризисен щаб. Автобусите, с които ще се превозват украинските граждани, ще бъдат осигурени от общинската фирма "Бургасбус" и Министерството на отбраната.

"Морската гара в Бургас се превръща в дневна буферна зона, в която украинските бежанци ще изчакват за транспортирането си във вътрешността на страната. Там те ще получават пакети с храна и вода", каза зам. областния управител на Бургас Тодор Иванов.

"Идеята е, да се извозват с автобуси от местата, където са настанени в момента, да изчакват в този буферен център, докато се натоварят на влакове към крайната дестинация", допълни той.

Кога ще започне извозването на украинските бежанци все още няма информация каза Тодор Иванов.

"Освен редовните влакове, които ще извозват украинци във вътрешността на страната, ще бъдат пускани до две извънредни композиции на ден. Колегите от БДЖ казаха, че една влакова композиция може да поеме до към 800 човека, но точен, конкретен график до мен не е стигал", обясни той.

Тази вечер се очаква в Бургас да пристигнат представители на Националния кризисен щаб, които отговарят за организацията по преместването на украинските граждани, а Областната управа в Бургас само подпомага този процес, каза още Тодор Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във