Банкеръ Daily

Общество и политика

"Морска администрация" започна проверка на заседналия кораб

В случай, че метеорологичните условия позволяват, на борда ще бъдат качени и представители на компаниите за морско спасяване и застрахователите на плавателния съд.

 Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ капитан Венцислав Иванов и главният директор на „Аварийно-спасителна дейност“ вицеадмирал Румен Николов ще направят инспекция на състоянието на заседналия край Камен бряг кораб „Вера Су“. 

В случай, че метеорологичните условия позволяват, на борда ще бъдат качени и представители на компаниите за морско спасяване и застрахователите на плавателния съд. Скоростта на вятъра в района е около 60 км/ч, а височината на вълните – 2-3 метра.

Междувременно за освобождаване под домашен арест на капитана и втория помощник-капитан на кораба "Вера Су" настояват от Българската асоциация на морските капитани. Позицията си те са изпратили до Прокуратурата, както и до Окръжния съд и Прокуратура в Добрич.

Поводът е решението на съда да наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на двамата капитани на заседналия на 20 септември турски кораб. Те са обвинени за допускане на засядане на кораб, което може да доведе до загуба на живот или до увреждане на чужд имот и ако вината им бъде доказана, ги очакват от 5 до 15 години лишаване от свобода.

В позицията си от Българската асоциация на морските капитани заявяват, че при увеличаването на интензивността на работа и в същото време намаляването на екипажите умората става все по-важен фактор в инцидентите и авариите в морето. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във