Банкеръ Daily

Общество и политика

Моряците от кораба "Царевна" се прибраха в България

Евакуираните моряци от кораба "Царевна" пристигнаха с правителствения самолет на летището във Варна. Четиринайсет български и един украински гражданин - възпитаник на българското военноморско училище, бяха евакуирани от пристанището на Мариупол.  Петима от моряците останаха на борда на кораба по собствено желание, включително капитанът. Трима от тях са български граждани, а двама - украински.

На летището във Варна премиерът Кирил Петков посрещна моряците и обясни, че капитанът остава на борда, докато самият кораб може да излезе. "Искам да благодаря на всички, които участваха в координацията – МВнР, всички институции, които бях част от тази задача. Сега фокусът ни е към другия кораб – този в Черноморск", каза Петков.

Външният министър Теодора Генчовска увери, че държавата е в постоянна връзка с капитана на "Царевна" още от самото начало на войната. Тя е категорична, че операцията по евакуацията е организирана изцяло от правителството и че не е имало комуникация с т.нар. Донецка народна република (ДНР). "Бяхме готови, независимо кой има превес на пристанището – украинската или руската страна", посочи премиерът.  

"Надяваме се да има коридор за двата кораба – в Мариупол и в Черноморск", каза министър Генчовска. От кораба „Рожен” са евакуирани шестима души, пожелали това.

"Не беше весело, но нападения към нас нямаше", обясни помощник-механикът. По думите му, военни са ги извели до Донецк, след това са стигнали до Ростов на Дон, а оттам в Сочи. "Искам да благодаря на г-н Марков (бел. ред. - Антон Марков от ситуационния център на МВнР),  на държавата и руската страна, те ни оказаха пълно съдействие", каза друг от моряците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във