Банкеръ Daily

Мая Манолова

Мораториумът върху нови лекарства застрашава живота на хората

Тези, които предлагат мораториума върху въвеждането на нови лекарства, харесват сегашното положение и лишават от надежда за живот български граждани. Особено в случаите, в които те разчитат единствено на новите лекарства. Това заяви обмдусманът на България Мая Манолова пред БНТ.

Една от най-оспорваните точки около новия бюджет на касата е решението да бъде въведен мораториум върху иновативните лечения. Обяснението е, че така ще се даде възможност на касата да се разтовари от скъпи лекарства поне за една година. Това обаче означава много пациенти с редки болести да останат без лечение.

Мая Манолова заяви, че всички знаят за съществуването на злоупотреби във фармацевтичния бизнес, но призова за по-цивилизовано решение на проблема, а не с моратируим върху въвеждането на нови лекарства и лечения. По думите ѝ с мораториума ще се спестят 2,5% от средствата, които НЗОК дава за лекарства, но така ще се лишат мнозина хора от надежда за живот и ще пострадат общинските болници.

Омбудсманът изрази съмнение, че мораториумът би издържал на сезиране в Конституционен съд, защото лишава гражданите от конституционното им право да получат медицинска помощ. Тя заяви, че ако мораториумът бъде приет, тя е готова да сезира текста в Конституционния съд.

През 2018 г. се предвижда средствата за здравни плащания да нараснат с 400 млн. лв. в сравнение с тази година до 3.8 млрд. лв. В същото време обаче Надзорният съвет на Касата в който участват представители на държавата, работодателите, синдикатите и пациентските организации, гласува мораториум в проектобюджета на здравния фонд за следващата година. Надзорният съвет реши допълнителните 400 млн. лв. ще отидат само за увеличаване на заплащането на сега съществуващи дейности и на цените на клиничните пътеки. 

Днес Федерация "Български пациентски форум" организира протест и  посещения в посолствата на редица европейски държави у нас, за да информират за забраната, която предстои да бъде гласувана и, която организацията определя като геноцид. Организаторите на протеста заплашват да сезират Европейската комисия, тъй като голямата част от лекарствата, които ще бъдат забранени, се отнасят до онкологични заболявания. Според тях целта е да се спестят 25 млн. лв. от нови онколекарства, при които е най-големият преразход. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във