Банкеръ Daily

Общественият съвет на БНР призова:

Мораториум върху намаляването на бюджета на медията

Членовете на Обществения съвет на БНР апелират в писмо до президента, Народното събрание, Министерския съвет и Съвета за електронни медии да бъде наложен мораториум върху намаляването на средствата за Радиото. „Държим да бъде възстановена бюджетната субсидия в първоначалния ѝ размер“, пишат още от Обществения съвет.

През последните два месеца с решение на правителството в оставка, субсидията на общественото радио беше намалена два пъти с общо близо 1 милион лева.

Генералният директор Андон Балтаков настоя парите да бъдат възстановени и обясни, че се налага намаляване на оперативните разходи на БНР и е поставено под заплаха нормалното изпълнение на  обществената мисия на Радиото.

Той изпрати официално искане до парламентарната бюджетна комисия да бъде променен текстът от Закона за държавния бюджет, който позволява на Министерския съвет да орязва финансирането на общественото радио.

"Компенсирането на намалените финанси може да доведе до закриване на работни места или до невъзможност БНР да обслужва растящите разноски за наземно радиоразпръскване, уреждане на авторски и сродни права", написа до депутатите генералният директор Андон Балтаков.

Писмото е изпратено и до президента, Министерския съвет и Представителството на ЕК в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във