Банкеръ Daily

Радослав Рибарски:

Мораториум върху цените на парното не е вариант

Основна функция на КЕВР е да бъдат проверени всички заявени цени и да се пристъпи към обществено обсъждане. Трябва да оставим КЕВР да си свърши работата. Това каза пред БНТ депутатът от "Продължаваме промяната" и председател на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски по повод информацията, че някои топлофикационни дружества са поискали увеличение от 300%.

"Ситуацията с цените и доставките на природен газ е доста динамична. Заявленията на топлофикациите отчитат един период с високи цени на природен газ и електрическа енергия и това неминуемо ще мине проверката на КЕВР, за да се види как са се отразили и компенсациите, които бяха дадени от държавата", заяви Рибарски.

По думите му към момента механизмът с компенсациите получава високо одобрение. Те биват изчислявани месец за месец. "Водим разговор с работодателите как те да бъдат пресметнати за един по-дълъг период", отбеляза председателят на енергийната комисия.

Въпреки че посочи, че заявките за над 300% увеличение звучат стряскащо, Радослав Рибарски уточни, че към момента управляващите не обмислят мораториум върху цените на парното и топлата вода. "За мен мораториум не е вариант, трябва да си влезем в пазарния механизъм", каза още депутатът от "Продължаваме промяната".

Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да излезе със становище относно заявените от топлофикациите по-високи цени за топлинната енергия. Това коментира по-рано днес пред журналисти в парламента председателят на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски от ПП. Той посочи, че този въпрос е бил повдигнат и по време на заседание на комисията и депутатите очакват официалното становище на КЕВР след проверка обосновката на поисканите от топлофикационните дружества по-високи цени на парното и топлата вода от 1 юли.

В отговор на въпрос, какви мерки ще предприеме Народното събрание, тъй като някои топлофикационни дружества са поискали увеличение от 300 процента, Рибарски отговори, че парламентът е законодателен орган, а крайното решение се взима от независимия регулатор - КЕВР.

КЕВР проверява обосновката на тези заявления и след като удостоверяват, че са базирани на реални инвестиционни програми и разходи, които те ще направят, от КЕВР ще излязат с официалните решения, коментира депутатът.

Като възможна причина за исканото увеличение Рибарски посочи високите цени на природния газ. Относно спрените количества газ от Руската федерация, депутатът уточни, че доставките са заместени с други. Виждате, че се стремим цените на природен газ да останат на същите нива, увери народният представител.

На въпрос дали се обмислят нови компенсаторни мерки, Рибарски каза, че такива действат и в момента. "Цената на топлинната енергия в този сезон не е толкова голям проблем, но в зимния сезон - ще помислим", посочи председателят на енергийната комисия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във