Банкеръ Daily

Общество и политика

Монтираха кабинка за охрана на паметника на Бузлуджа

МВР ще охранява паметника на Бузлужда. Вече е поставена кабина пред монумента.

Областният управител Гергана Микова и зам.-областният управител Димитър Драчев присъстваха на монтирането й встрани от паметника на 30 април. Кабината е оборудвана с всичко необходимо за работата на дежурните полицаи, до нея е прекарано електричество, съобщиха от Областната администрация в Стара Загора, съобщи Нова телевизия.

Охраната ще е 24-часова. Снощи първи дежурство застъпи младши полицейски инспектор Стефан Димитров. Още след началото на смяната му на паметника пристигнаха с няколко коли младежи, които напористо настояваха да влязат вътре, но им бе обяснено, че това е забранено. Разочарованите любители на екстремните преживявания бяха принудени да се върнат обратно.

Идеята за издигането на монумента е отпреди повече от 45 години, откриването е през 1981 г. Строежът на идеологически монумент на тоталитарния комунистически режим се финансира с дарения на стойност над 14 млн. тогавашни лева. Общо 6000 души са работили по проекта денонощно.

Излети са 70 хил. тона бетон, 3 хил. тона стомана и 40 хил. тона стъкло. Мозайката е дело на 60 творци и им е отнела 18 месеца. В 70-метровия пилон са монтирани петолъчки от изкуствен рубин. Монументът се използва едва 8 години.

В момента достъпът до чинията на Бузлуджа е забранен, защото се руши и е потенциално опасна. Това не пречи да става снимачна площадка и атракция за любопитните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във