Банкеръ Daily

Според служебния кабинет

Мониторинговият механизъм на ЕС върху България е изчерпан

Служебното правителство счита, че мониторинговият механизъм върху България е изчерпан и не трябва да продължава да служи като неформален аргумент срещу по-дълбоката интеграция на страната ни в Европейския съюз.

Позицията на кабинета "Донев" беше обявена от министъра на правосъдието Крум Зарков на първото заседание на Съвета за прилагане на Националния координационен механизъм за върховенство на правото.

Целта на механизма и на Съвета към него е да се организира вътрешен мониторинг на областите, които продължават да са под наблюдението на Европейската комисия - както само върху България и Румъния, така и в рамките на общоевропейския хоризонтален механизъм.

По думите на Зарков работата на Съвета би била много полезна за постигането на националните цели за върховенство на правото и качествена съдебна реформа.

Членове на новият орган са председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд, главният прокурор на Република България, главният съдебен инспектор, председателят на Антикорупционната комисия и министрите на вътрешните работи, на финансите, на културата и главният секретар на Министерския съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във