Банкеръ Daily

Общество и политика

МОН ще пресича опитите за политизация в образователната система

До края на седмицата просветното министерство ще предложи законови промени с цел пълна деполитизация и департизация на системата на образованието, съобщи ресорният служебен министър проф. Николай Денков. Неотдавна той посочи, че повече от 1/3 от шефовете на регионалните управления по образованието са били ангажирани с партийна дейност по време на предизборната кампания за 45-тото Народно събрание, като в управленията в момента текат проверки.

Напълно неприемливо е партии да влизат в училище и да провеждат партийна пропаганда, независимо кои са партиите, коментира министър Денков. Той съобщи още, че в момента привършва първата серия от проверки в регионалните управления на образованието.

Предложенията за промени, целящи деполитизация на системата на образованието, ще станат факт с проект за промяна на Закона за предучилищното и училищното образование:

„Ние ще го предложим като допълнение изменение на закона, един месец има публично обсъждане, след което, като се състави новото Народно събрание, Министерският съвет може да приеме това допълнение изменение на закона, и да го предложи на новото Народно събрание“, обясни той.

Важно е какво ще решат партиите в парламента, това е тяхно решение. Проверките в регионалните управления на образованието са комплексни, уточни министър Денков. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във