Банкеръ Daily

Общество и политика

МОН публикува верните отговори на изпита по български за 7 клас

Просветното министерство публикува задачите и верните отговори на изпита по български и литература, който държаха днес 59 864 седмокласници. 

Разказът "Череши" от Захари Карабашлиев беше произведението за преразказ на националното външно оценяване по български език и литература в 7 клас днес, съобщиха по-рано от МОН. Учениците имаха за задача да предадат текста подробно от името на неутрален разказвач.

Творбата е част от банка с произведения на съвременни български автори с безспорен авторитет, казват от МОН. Оттам посочват, че още през миналата есен Центърът за оценяване в предучилищното и училищното образование на МОН се е обърнал с молба към известни писатели да предложат свои разкази, които отговарят на формата на изпита. "Получиха се текстове с безспорни художествени достойнства, които ще бъдат използвани и през следващите години", казват оттам.

От седмокласниците се очакваше също да коментират в няколко изречения думите от Вазовата повест "Немили-недраги": "Къщята, магазиите, кесиите, сърцата бяха затворени за тях".

Максималният брой точки на изпитите в 7 клас е 100.

За първи път днес на НВО по български език се явиха и 48 816 десетокласници. Те трябваше да формулират собствена теза по откъс от поемата "Левски" на Иван Вазов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във