Банкеръ Daily

Общество и политика

МОН проверява проблема с "изчезналите" заплати в Художествената академия

Министерството на образованието ще направи проверка за изразходваните средства на Националната художествена академия за заплати на преподавателите. Това съобщи пред журналисти просветният министър Красимир Вълчев в отговор на въпроса защо протестират преподавателите и служителите на академията.

"Има получен сигнал към нас за неизплащане на стипендии и изразходване на средства за капиталови разходи. От вчера има сигнал и по отношение на средствата за заплати. Ние ще направим проверка и ще констатираме дали има неприоритизиране на разходите", допълни Вълчев.

Около 50 студенти, преподаватели и служители на Националната художествена академия се събраха на протест пред учебното заведение, за да се противопоставят на информационното затъмнение и неправилното разходване на средства в него. Демонстрацията е под наслов "Край на мълчанието в Националната художествена академия".

Основните искания на протестиращите са за осигуряване на достъп до информацията за решенията на ръководните органи в Художествената академия, промени в правилника за дейността на ВУЗ-а, касаещи избори на членове на академичния съвет и подобряване условията на работа.

"Законът в момента е забранил Министерството на образованието и науката да се меси в академичната автономия. Ректорът на Художествената академия е този, който изцяло и самостоятелно се разпорежда с бюджета. Министерството на образованието нито му утвърждава бюджета, нито по някакъв начин съгласува разпределението на разходите“, обясни ресорният министър. По думите му преподавателите са тези, които са избрали ректора си и трябва да се обърнат към него с питането дали ще получат пълния размер на заплатите си. "Аз мога да дам отговор на този въпрос може би в началото на следващата седмица, след като бъде направена проверка", посочи Вълчев.

Той отбеляза, че е говорил с ректора, но от учебното заведение сами трябва да намерят начин да излязат от тази ситуация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във