Банкеръ Daily

Общество и политика

МОН получи още 86 000 COVID теста за ученици до 4 клас

Министерството на образованието получи от Министерството на здравеопазването нова пратка с 86 000 теста за Ковид-19 за тестване на учениците до 4 клас.

Доставеното количество е в рамките на втората обществена поръчка, обявена от здравното ведомство за образователната система. 

Тестовете са със същите характеристики и от същия тип като избраните при първата поръчка. Новата пратка ще бъде разпределена в четири области: Пловдив, Бургас, Русе и Враца. 

Първата доставка от 200 000 теста беше изпратена до училищата в 13 области в страната, включително в София. В резултат на това, днес в клас към присъствено обучение преминаха десетки хиляди ученици от 1 до 4 клас.

Учениците от 1 до 4 клас в 13 области на страната, в които има доставени тестове за коронавирус, се върнаха в класните стаи след близо три седмици онлайн обучение. Тестването се проведе преди първия час и отне около 20-30 минути. Екипите за тестване включваха най-малко  двама души - учители, непедагогически персонал, медицински лица, родители-доброволци. Към всички тях имаше изискване да са със зелени сертификати или да са тествани за Ковид-19.

Като цяло, тестването навсякъде в страната протече гладко. Към момента от просветното министерство съобщават само за един положителен случай на третокласник от Добрич. В 15 области тестове все още не се доставени и затова там учениците продължават да учат онлайн. Дистанционно учат и децата, чиито родители не са дали съгласие за тестване.

В най-голямото училище по брой ученици в страната, 18-о средно „Уилям Гладстон“ в София, тестването започна в 8,20 часа и приключи след 20-25 минути, без нито един положителен случай сред учениците и персонала.

Петя Томова, главен учител на началния етап, заяви: „Справихме се. Навсякъде по двама човека минимум е имало при тестването. Децата приеха тестването много забавно като игра."

„Беше много забавно. Преди да дойда видях, че е малко страшно, но като го направих се успокоих. Нямам търпение да си го направя сама другия път“, каза Радостина Неделчева, ученичка във втори клас.

„Нямаме затруднения, нямаме положителни тестове. Нямате представа колко спокойна се чувствам сега“, призна директорът на на 18-о училище Величка Стойчева.

По данни на просветното министерство 57 на сто от родителите в цялата страна са дали съгласие за тестване на децата им. 

Просветният министър Николай Денков заяви пред БНТ: „В момента, в който се появят в складовете тестовете, за един ден те ще бъдат разпространени  и при първа възможност ще могат да започнат и другите ученици“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във