Банкеръ Daily

Общество и политика

МОН поиска от Брюксел редакция за третия пол на учениците

Министерство на образованието е изпратило писмо до директора на Главна дирекция "Образование, младеж, култура и спорт" към Европейската комисия Темис Кристофидо молба за редакция на анкетата към инструмента за дигитална самооценка SELFIE.

"Искането е от въпроса за определяне на пола на участниците да отпадне опцията "друго" или да бъде премахнат целият въпрос, защото в сегашния вариант той е неприемлив", се казва в съобщението.

В писмото се посочва, че инструментът SELFIE помага на училищата да внедрят дигиталните технологии в процесите на преподаване, учене и оценяване и затова е необходимо казусът да бъде разрешен възможно най-скоро. В разработената от Европейската комисия за насърчаване на иновативното образование анкета има 4 варианти за отговор на въпрос, в който трябва да посочат пола си - "момче", "момиче", "друго" и "предпочитам да не казвам". Чрез SELFIE трябва да се планира бъдещата дигитализация на българското образование.

В четвъртък Вълчев заяви, че не подкрепя проповядването на джендър идеология в училища като министър и родител.

"Целта на инструмента за самооценка не е да определи половата принадлежност. Причината да има и такъв вариант за отговор е, защото има страни, които са приели тази възможност, но тя не е задължително да бъде базирана на принципа на самоопределяне, а те са в отговор на медицински нужди", коментира той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във