Банкеръ Daily

Общество и политика

МОН няма да затваря училища заради COVID случаите

Министерството на образованието и науката (МОН) няма да затваря училища, но остава в режим на превключване към дистанционно обучение в зависимост от ситуацията.

"Няма информация за затваряне на училища, категорично заявявам, че нямаме такова намерение", заяви Таня Михайлова, заместник-министър на образованието.

Тя обясни, че излизането на дадена паралелка в обучение в електронна среда ще се осъществява от същите учители, които преди това са преподавали на децата. 

При един заразен ученик с коронавирус, цялата паралелка ще бъде поставена под карантина, подчерта заместник-министърът. Дава се възможност и на студентите, които са последна година в обучението си или трети курс в педагогическа специалност, да се включат в класната стая.

"Следим денонощно ситуацията и получаваме данни от Регионалните здравни инспекции в страната. Късно снощи разбрахме за карантиниран ученик в Бургас с положителна проба да коронавирус", съобщи Михайлова. Трябва да свикнем с вируса, това ще се случва, предупреди тя и призова родителите да не пускат децата си да ходят болни на училище. 

Училището трябва да създаде условия за максимално безрискова и безопасна среда и трябва да имаме адекватни действия, за да не се получават гнезда, каза тя.

"Училищата ще се превърнат в разпространител на заразата, но не и инкубатор", каза пулмологът д-р Александър Симидчиев. Според него там няма да имаме тежко боледуващи сред учениците. Децата са в групата с нисък риск и при тях заболяването протича леко. Тежко може да боледуват само преподавателите. Броят на положителните ще се покачва, защото има много контактни лица. Хоспитализацията или смъртността обаче няма да се повиши, обясни специалистът.

Той коментира и факта, че децата биха могли да заразят своите по-възрастни близки и трябва да използват предпазни средства.

„Има няколко установени факта за маските. Те намаляват честотата на предаване на респираторните инфекции, а не само на коронавируса. Втори факт е, че те нямат доказани странични ефекти. Вреда от маските няма. Всеки който твърди обратното, нека предостави доказателства”, каза специалистът.

Пулмологът обясни, че поради средата, в която се намират децата, тяхната възприемчивост е голяма. Именно поради този факт броят на заразени няма да бъде малък. Според него това няма да доведе до утежняване на обстановката в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във