Банкеръ Daily

Николай Денков:

МОН не въвежда никакви нови правила за матурите

Николай Денков

Министерството на образованието не въвежда никакви нови правила за провеждането на матурите, каза ресорният министър Николай Денков пред журналисти.

Тези правила са обявени още в началото на учебната година. Нищо не се променя спрямо това, което сме обявили, отбеляза Денков.

Той припомни, че тази година завършва първият випуск по новия Закон за предучилищното и училищното образование. Това води до много повече изпити и различна организация, посочи министърът.

Николай Денков ще се включи в кроса с деца и ученици в Южния парк, част от инициативата 5 KM RUN.

Постепенно от матурите ще отпадне всичко, свързано със зазубряне, и учениците ще трябва да могат да защитават аргументирано собствени тези и да изразяват мислите си, каза вчера във Варна министърът на образованието Николай Денков.

Той уточни, че тази година организацията на държавните зрелостни изпити ще бъде много сложна, тъй като с промените в законодателството броят им е много по-голям в сравнение с предходните години.

Министърът припомни, че е разговарял с лидерите на двете основни браншови организации на превозвачите и те са поели ангажимент да не пречат на движението преди 9 часа на 18 май, когато е изпитът по български език и литература. Той изрази притеснение, че от страна на работещите в градския транспорт в София има индикации, че няма да се съобразят, че на този ден се решава бъдещето на децата и са готови да протестират от 8 часа сутринта. Изпитът започва в 8:30 и призовавам преди този час да не се пречи на нормалното движение, каза Денков.

Министърът допълни, че най-спешната задача за ведомството в момента е да осигури възможности за грижа за децата на украинските бежанци след 1 юни. По думите му,  в зависимост от това къде ще бъдат настанени хората и тяхната концентрация, се обмисля да заработят дневни центрове. Идеята е в тях децата да получават здравна грижа и обучение, включително с помощта на украински учители, обясни Денков. Той допълни, че в центровете децата ще имат възможност да учат и български език, което да позволи на 15 септември да се включат в образователната система. 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във