Банкеръ Daily

Общество и политика

МОН купува още 20 хил. устройства за онлайн обучение

Още над 20 000 допълнителни устройства за онлайн обучение на стойност над 6 млн. лв. ще бъдат закупени за ученици в държавни и общински училища, съобщиха от просветното министерство. С парите ще бъдат осигурени преносими компютри с операционна система Chrome, както и таблети с Windows и Android.

Сумата от 2.5 млн. лв. ще бъде осигурена чрез преструктуриране на разходите в централния бюджет за 2021 г., реши Министерският съвет на неприсъствено заседание.

Останалите средства за техниката ще са от преструктуриране на разходите по годишния бюджет на Министерство на образованието и науката.Техниката ще помогне да се обезпечи преминаването в обучение от разстояние в електронна среда.

"За началото на учебната година усилията ни са насочени към подготовка на план за действие при епидемични условия, от който да става ясно как да се действа във всеки един момент", заяви преди няколко дни просветният  министър Николай Денков. До 20 август планът ще е съгласуван със социалните партньори, след това - с Отрасловия съвет, а на 30 и 31 август има предвидени среща с началните на регионалните управления.

"Направихме анализ, който показа че при преминаване в дистанционно обучение много деца се затрудняват. Това е свързано с по-ниския социален статус на родителите”, каза още служебният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във