Банкеръ Daily

Общество и политика

МОН дава 12,8 млн. лв. на здравното министерство за тестове

Просветното министерство ще предостави от своя бюджет 12 милиона и 800 хиляди лева на здравното министерство за закупуване на тестове за ученици.

Заедно с вече отпуснатите 13 милиона лева от правителството, с които в момента се купуват тестове, ще се осигурят необходимите пари за изследване на всички от първи до 12 клас до края на тази година, така че да се учи присъствено и в безопасна среда.

До днес министерството на образованието е получило от здравното министерство общо 851 000 теста за учениците от I до IV клас. От 10 ноември т.г. досега се изразходени около 300 000 от тях. Остатъкът ще стигне за малките ученици до края на следващата седмица. Очакват се още доставки, се посочва още в съобщението на Министерството на образованието и науката.

Малко повече от половината от учениците от 1 до 4 клас вече са върнати в клас чрез тестването. Три милиона са поръчаните щадящи тестове, но до момента са доставени малко над 851 хиляди. Това е причината децата от 5 до 12 клас да продължават да учат онлайн в областите с висока заболеваемост. Това обяви по-рано днес служебният министър на образованието академик Николай Денков в рубриката „Властта говори! Открито“, излъчвана на Фейсбук страницата на Министерския съвет.

Тестове за учениците от 1 до 4 клас към момента има до края на следващата седмица. Пари са осигурени до коледната ваканция.

Проблемът за по-големите да са в клас след тестване е липсата на тестове, каза министър Денков.

„В момента, който се появят в склада, за 24 часа те ще бъдат разпределени в училищата и ще могат да бъдат включени и другите деца. В момента в склада няма тестове.“

„Не мога да кажа дата, защото доставянето на тестовете не зависи от това дали има средства, или не. Средствата са осигурени. Те зависят от това кога фирмите ще ги докарат с камионите в склада в Лозен. Това, което сме казали, е, че за 24 часа ги разпределяме и че родителите ще знаят 2 дни предварително.“

Вече не стои въпросът училищата да осигуряват за своя сметка тестове, каза министърът.

„Тази идея отпадна, в момента изобщо не я обсъждаме.“

С министъра на здравеопазването е обсъждан вариант за по-големите източници да се ползват други тестове – с вземане на секрет от носа.

„Това е тест, който може да се прави самостоятелно, отново в класните стаи, така че търсим вариант, при който да върнем и по-големите деца с осигуряване на друг тип тест, който е подходящ за тях.“

„За съжалени в България родителите по различни причини се настроиха много селективно към тестовете и трябва да преодолеем малко и този тип съпротива, защото в края на краищата това са тестове, които се използват на много места“, каза Денков.

Ниският брой установявани с коронавирус деца при тестването сега се дължи на тяхната триседмична изолация, посочи министърът. Ако всички отново тръгнат на училище без тестване, е възможно в рамките на до един месец отново да се възпроизведе епидемичен взрив, какъвто се получи след началото на учебната година.

„Пак ще трябва да затворим училищата, вероятно пак ще трябва да затворим страната, така че това е балансът, който трябва да се направи“, каза служебният министър и допълни, че по данни на здравното министерство над 1000 деца седмично се заразяват с коронавируса.

„Радикалното решение за връщане на децата в клас ще бъде, когато заболяемостта спадне под 250 на 100 000“, коментира още министърът.

Докато Денков е министър, няма да има задължителна ваксинация за учителите. 45 процента са ваксинираните учители, сочат данните на МОН. Тези, които не желаят да се тестват, няма да бъдат уволнявани.

„Те могат да излязат в платена, в неплатена отпуска, да бъдат тествани с щадящи тестове, които децата тестваме, така че за мен тук е малко некоректно да се поставя въпросът по този начин. Да напомня, че в съседни страни въведоха задължителна ваксинация на учителите. Нещо, което аз винаги декларирам - че, докато зависи от мен, то няма да се случи“.

 Денков допълни: „Ако ние бяхме като германци, французи, австрийци и бяхме се ваксинирали, нямаше да я има тази заболяемост, нямаше да я има тази вълна и нямаше да имаме проблемите, с които се сблъскваме в момента“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във