Банкеръ Weekly

Общество и политика

МОМЧИЛ АНДРЕЕВ Е НОВИЯТ ШЕФ НА РАЙФАЙЗЕНБАНК

Общото събрание на акционерите, проведено във Виена, реши на 15 май да увеличи капитала си на 30 млрд.лв., като прие това да стане чрез увеличаване на номиналната стойност на вече издадените поименни акции. А операцията е проста - цялата печалба от 10.062 млрд.лв. за миналата година се реинвестира в увеличаването на капитала. Във Виена за нов член на управителния съвет и изпълнителен директор на кредитната институция е избран Момчил Андреев - бивш изпълнителен директор на Българска пощенска банка, а след това и на Централна кооперативна банка. До неотдавна г-н Андреев бе на неколкомесечна специализация в централата на Райфайзен централ банк във Виена.


Сега намеренията на банката са да увеличи присъствието си в страната, като открие нови клонове. Наскоро бе открит клон в Русе, а от юли миналата година банката е представена в Сливен. Всички служители на банката минават през специална програма за обучение и досегашните изчисления показват, че на 1 лв. заплата на служител съответства вложение от 30 ст.за обучение.


Банковата група Райфайзен държи около 25% от банковия пазар в Австрия и разполага с активи на стойност 100 млрд. щ. долара. Шефовете на банката смятат, че има голям потенциал за растеж в Централна и Източна Европа, а Австрия трябва да послужи като мост между бившите социалистически страни и членките на Европейския съюз.


Райфайзенбанк присъства вече в девет страни от Централна и Източна Европа - Унгария, Словакия, Полша, Чехия, Хърватска, Русия, Украйна, Румъния и България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във