Банкеръ Daily

Общество и политика

Моловете скочиха против новите по-строги мерки срещу COVID-19

Българската асоциация на ритейл центровете, която е сдружение на търговските центрове в България или, изпрати днес отворено писмо до премиера Бойко Борисов. В него на изразява своето несъгласие с новите обявени противоепидемични мерки, според които от петък вечерта моловете ще бъдат затворени до 21 декември. Според Асоциацията ограничението на дейността на голяма част от търговците на дребно и тоталното затваряне на моловете е "непропорционално и необосновано".

"Задаваме си логичния въпрос по какъв начин търговският център представлява по-рисково място от големите търговски монобранд магазини, които оперират самостоятелно извън територията на търговските центрове. Факт е, че предвид голямата квадратура на тези обекти те също биха могли да бъдат средище, което концентрира голям брой хора по едно и също време", пишат в своето становище от асоциацията. 

Според, която новите ограничителни мерки по никакъв начин не засягат хипермаркетите, а това води до мисълта, че правителството смята, че единствено те успяват да контролират спазването на противоепидемичните мерки, такива каквито бяха те до момента. От асоциацията са категорични в това, че големите търговски центрове също ги изпълняват като минимум и именно затова е повече от ясно, че тяхната дейност не носи по-голям риск за посетителите от този в хипермаркетите.

"Редно е да се отбележи също, че в рамките на последните месеци всички търговски центрове бяха обект на десетки проверки от РЗИ и другите компетентни органи по прилагане на противоепидемиологичните мерки. В рамките на тези проверки ние винаги сме оказвали пълно съдействие. Трябва да се има предвид, че нито една от тези проверки не установи съществени нарушения от страна на търговските центрове", уточняват от асоциацията. 

Становището си търговските центрове изразяват недоумение защо остават отворени малките квартални магазини при положение, че опитът на членовете на Асоциацията (а и на техните клиенти, по собственото им твърдение) показвал, че мерките в малките обекти се спазвали много по-малко и несериозно, отколкото в големите такива. 

"За пореден път посочваме, че ние сме имплементирали в ежедневната си работа редица иновации, които гарантират обезпечаване на сигурността на посетителите ни – редовна дезинфекция на всички контактни повърхности, информационни табели, контролиран достъп до търговските центрове, осигурен от професионални охранители. На фона на всички усилия, които полагаме, новообявените мерки изглеждат абсурдни", агументират се те. 

От асоциацията заявяват, че ако мерките влязат в сила от петък, то те ще искат от властта незабавни икономически стимули, които да запазят бизнеса и работните места. Сред исканията им са: държавата да поеме разходите за наем, ток, вода, отопление, както и 100% от дължимите трудови възнаграждения на заетите лица по трудов договор, здравните и социалните им осигуровки, данъчни облекчения под формата на намаляване на корпоративен данък, както и да бъдат разсрочени банковите им кредити.

Цялото становище на асоциацията може да прочетет тук. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във