Банкеръ Weekly

Общество и политика

МОК ЧИСТИ ЛЕКЕТАТА ПО ФРАКА СИ

В ОЛИМПИЙСКАТА КАСА СА ВЛЕЗЛИ 3.6 МЛРД. Щ. ДОЛАРА

Олимпиадата започна. Само тези две думи са достатъчни, за да се приковат към телевизорите 25 милиарда зрители по цялата планета. В тях се съдържа целият емоционален заряд, с който 28-те олимпийски спорта ще заредят своите почитатели през следващите 17 дни.


Преди всяка олимпиада си задаваме въпроса с какво тя е по-различна от предишните. За последните дванадесет години това ще бъдат четвъртите летни игри, които се организират на четири различни континента - през 1988 г. домакин бе Сеул (Азия), през 1992 г. - Барселона (Европа), през 1996 г. - Атланта (Северна Америка) и през 2000 г. - Сидни (Австралия). И когато всички очакваха, че олимпиадата през 2004 г. ще бъде дадена на Африка, т.е. - на Кейптаун (ЮАР), за да се спази един от най-старите олимпийски принципи, МОК направи позакъснял

реверанс към древна Олимпия

поверявайки домакинството на Гърция. Вероятно си спомняте, че гърците настояваха 100-годишнината от олимпийското движение да съвпадне с тяхната олимпиада през 1996 година. Но тогава везните се наклониха към Атланта, заради генералното спонсорство на Кока-Кола и нейните 350 млн. щ. долара.


Сега МОК се намира в изключително деликатна ситуация. Комитетът се чувства задължен да направи в Сидни най-грандиозните игри на ХХ век, с които едновременно да отбележи и края на 20-годишното управление на испанския маркиз Хуан Антонио Самаранч. (Той бе избран начело на организацията през 1980 година) Освен това, след огромните скандали за подкупи сред членовете на МОК, олимпийската институция се опитва да възкръсне като птицата Феникс и да покаже своето ново лице в третото хилядолетие.


В парично отношение вече са счупени няколко предишни рекорда - похарчени са 5.5 млрд. щ. долара за организацията и строителството на новите олимпийски обекти в Сидни, което е с 2 млрд. повече от Атланта. С около 400 млн. щ. долара са се увеличили средствата от спонсорите и с

850 млн. от тв-правата и рекламите

Седмици преди старта на 27-те летни игри говорителите на МОК оповестиха, че през следващия олимпийски цикъл (2000 - 2004 г.) от спонсорството на девет фирми (сред които Кока-кола, Кодак, Макдоналдс, Тайм-Спортс илюстрейтид, Виза, Ксерокс, Самсунг) ще постъпят 600 млн. щ. долара. На сесията на Международния олимпийски комитет, която завърши преди дни, бе отчетен рекорден приход за последните четири години в банковите сметки на организацията от 3.6 млрд. щ. долара. От австралийските игри печалбата й ще е 2.8 млрд. щ. долара. От тях обаче в олимпийската каса ще останат 250 000 щ. долара. Останалите ще бъдат разпределени между спортните федерации, националните олимпийски комитети и организационните комитети на игрите в Нагано (1998 г.) и Сидни. Очаква се домакините на 27-ата олимпиада да получат 1.1 млрд. щ. долара, националните олимпийски комитети - 880 млн. щ. долара, а една от на-могъщите спортни федерации - леката атлетика (ИААФ), ще прибере 17.7 млн. щ. долара. Което означава, че Самаранч ще остави добро финансово наследство на този, който ще го смени. Засега се спрягат две имена - Томас Бах и Чихару Игая. Но нищо чудно догодина на конгреса в Москва на финалната права да излезе и друг фаворит.


И понеже

МОК отнесе доста критики

за липсата на кураж решително да се опълчи срещу допинга, месец преди Сидни спортистите бяха подложени на небивал досега терор. Кръвният тест, който лови и неуловимия еритропоетин (ЕПО), буквално хвърли в паника целия спортен свят. Гръмнаха няколко допингбомби в Китай, Унгария и Англия. Зачестиха и съобщенията за отказване от игрите на елитни спортисти. Кой е луд да рискува кариерата си заради едно състезание, пък било то и олимпиада? МОК отчете, че вече са направени 140 теста (всеки от тях струва 450 щ. долара), като до края на олимпиадата те щели да станат петстотин. Все пак трябва да се оправдаят някак 2 млн. щ. долара, вложени в разработването на новия кръвен тест.


Жалкото е, че и българският спорт даде свидна жертва. Английски журналисти публикуваха списък с имената на около 30-ина атлети, разследвани за допинг от ИААФ, сред които е и това на нашата скачачка Ива Пранджева. На турнира от Златната лига в Лондон на 5 август тя е дала проба, в която е открито леко завишено количество от анабола нандролон. Единственото спасение за Ива от доживотна дисквалификация (допингченгетата я хващат за втори път) е в предложението на английски учени да се вдигне допустимата граница на нандролона в забранената листа. Те установили, че и някои хранителни съставки могат да вдигнат нивото на това вещество в организма на спортистите. Пък и вече има прецедент - атлетите Хавиер Сотомайор и Мерлин Оти бяха опростени заради същото прегрешение.


Ако изобщо може да се дават каквито и да било прогнози за тази олимпиада, то със сигурност ще се сбъдне една - предстои

невероятна битка Русия - САЩ

на спортното поле. В неутрални води край австралийските брегове са акостирали руски кораб и американски самолетоносач. На бордовете им се намират супермодерни лаборатории. Няма никакво съмнение, че през компютрите за анализ ще преминат пробите на всички техни спортисти преди излизането им на старта. Затова можем да се обзаложим, че сред жертвите на кръвния тест в Сидни няма да има нито един руснак или американец. Ако вътрешният контрол сгащи някого, просто ще има кратки съобщения в пресбюлетините на двете официални делегации, че еди-кой си спортист се е отказал от участие поради контузия, стомашен вирус или грип...


Така или иначе, но всички събития, които предизвика МОК преди началото на олимпийските игри, бяха насочени към изграждането на новия имидж, за да влезе олимпийската централа в новия век без старите лекета по реверите на фрака си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във