Банкеръ Daily

Вицепрезидентът Илияна Йотова:

Можеше да има предложение като френското много по-рано

Ако Кирил Петков не беше убедил нашите европейски партньори, че няма да имат проблем с България по отношение на Република Северна Македония и нещата ще станат много по-бързо, много по-отдавна пътят към компромисите, към спазване интересите на страната ни щеше да бъде отворен и предложение като френското много по-рано щеше да бъде факт. Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира пред журналисти в троянското село Орешак вчерашното решение на парламента за даване на мандат на Министерския съвет да приеме предложението на Френското председателство за Северна Македония.

По думите ѝ все още трябва предпазливо да се коментира, докато не видим каква ще бъде реакцията и решението на колегите ѝ от Северна Македония и дали този протокол ще остане в този вид. Все още най-важният документ от това първоначално предложение не е подписан. Ще си запазим възможността за коментари, след като видим трите документа в пакет, посочи Йотова. 

„Още от началото на миналата година, когато на Съветите в Брюксел ходеше президентът Румен Радев, много остро постави въпроса за правата на българите там и България няма как да каже своето „да“, докато тези права не са гарантирани, така както самият Европейски съюз изисква според Копенхагенските критерии. Година и половина беше много сериозен дебат, дискусия, убеждаване от страна на президента към нашите европейски партньори, за да разберат, че това е най-важното условие на България, за да бъде един ден Северна Македония равноправен член на ЕС“, добави вицепрезидентът.

Относно обвиненията на премиера в оставка Кирил Петков към президентската институция Йотова посочи, че това е емоционална реакция да търсиш някой да ти е виновен. „Ние сме правова държава, имаме заседания, стенограми от тях и там много ясно може да се види кой каква позиция е взел“, посочи тя. 

Тя коментира и политическата ситуация в страната. „Много надежди и очаквания бяха свързани с кабинета "Петков" след всички 12 години, след абсолютно основателния протест на хората, след всички емоции, които бяха на площадите през 2020 г. С тази енергия, която имаше у хората за промяна, разочарованието дойде много бързо“, заяви вицепрезидентът.

Според нея, трябва да се направи всичко възможно, за да няма предсрочни избори, особено в тази тежка политическа конюнктура вътре в страната, в Европа и в целия свят. Йотова добави, че президентската институция ще гарантира стабилността в страната, ако се стигне до избори, както го е направила през 2021 г. 

Илияна Йотова призова политиците да бъдат достатъчно честни и искрени пред българските избиратели. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във