Банкеръ Daily

Общество и политика

Можем да преодолеем дигиталното разделение в Европа, убедена е Ева Майдел

„Блокирането на икономиката заради пандемията от коронавиус направи така, че почти всеки бизнес вече възприема дигитализацията не просто като инструмент за растеж, а преди всичко като разлика между оцеляването и фалита. Тази осъзната нужда от дигитализация заедно с очаквания солиден европейски ресурс за модернизиране на производствата ни поставят на добър път, за да преодолеем дигиталното разделение между компаниите и гражданите, които използват новите технологии, и тези, които нямат възможност”. Това заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) по време на организирана от Майкрософт дискусия за Европейската стратегия за данни.

Ева Майдел подчерта и друго последствие от пандемията - все по-голямата зависимост от високотехнологичния сектор за запазване на икономиката. „Най-успешните бизнеси днес са тези, които използват данните, генерирани от потребителите онлайн. За да имаме повече български и европейски компании от световна величина, е нужно да им позволим да използват лесно и сигурно данните, които произвеждаме с дейността си в онлайн пространството", допълни българският евродепутат по време на събитието, в което участва и вицепрезидентът на Майкрософт Каспър Клинге, отговарящ за европейските политики.

Тя изтъкна, че като докладчик на ЕНП за становището на Европейския парламент по стратегията за данни, работи за това данните, които създаваме, да ни помогнат да се справяме с предизвикателства като епидемии, финансови кризи, климатични промени. Според нея споделянето на данни трябва да е съпроводено с достатъчно защита на неприкосновеността на личния живот, търговските тайни и патентите. Ясни правила за споделяне и обработване на данни в ЕС ще позволят за по-висока сигурност на потребителите и по-ясна отговорност на използващите информацията компании.

„Трябва да има насоки как регламентът за защита на данните GDPR да дава възможност за споделяне и употреба при определени условия. Това ще улесни бизнеса и ще стимулира споделянето на данни между компаниите“, категорична е Майдел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във