Банкеръ Daily

Общество и политика

Може да се стигне до трети мандат за съставяне на правителство

Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ"

От парламентарната група на "Има такъв народ" намекнаха, че няма да се възползват от възможността да съставят правителство. За момента е повече от ясно, че проектокабинетът на ГЕРБ няма да получи нужната подкрепа и мандатът ще отиде при втората по големина парламентарно представена партия - "Има такъв народ".

Тома Биков от ГЕРБ обвини от парламентарната трибуна ИТН, "Демократична България и "Изправи се! Мутри вън" в задкулисни договорки с ДПС.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов му отговори, че няма политическа партия, която иска "да се докосне дори до ГЕРБ". "Всеки в тази зала, който е извън ГЕРБ, трябва да знае, че ако гласува каквото и да е с ГЕРБ, ще бъде предател към гражданското общество", изтъкна Йорданов.

"Дали ние ще направим кабинет, или не? Първо ще видим какво ще направят ГЕРБ. След това процедурата ще дойде при нас. След това ще видите какво ще направим ние. И ако случайно се стигне до трети мандат, т.е. то ще се стигне... Ако отидем на трети мандат, този, който го вземе, хубаво да си помисли какво ще направи, защото средната част на залата (парламентарната група на Борисовата партия - бел. ред.) може да го подкрепи, а това означава коалиция с тези, които трябва да бъдат поставени в дъното на политическия живот. За ГЕРБ говоря", каза още той.

"Демократична България" отказа среща и разговори с ГЕРБ за подкрепа на предложения от тях за премиер Даниел Митов.

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов заяви, че допирни точки с партията на Борисов нямат: "Ние вербално и писмено отказахме среща с кандидата за министър-председател, излъчен от ГЕРБ, по една много проста причина…Той каза, че предлагат на ДБ разговори за съставяне на правителство, защото сме били най-близко идеологически до тях. Идеологията на ГЕРБ е корупцията, нагласените обществени поръчки, обръчите от фирми, така че нямаме никаква допирна точка с тях и няма за какво да си говорим. И най-добре е да се смирят и да разберат, че българският народ повече не иска управление на ГЕРБ. Така няма какво да си говорим."

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов добави, че биха разговаряли с партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ за подкрепа за съставяне на правителство с техен мандат.

По-рано днес и от "Има такъв народ" на Слави Трифонов отказаха разговори с ГЕРБ-СДС.

"Има такъв народ“ няма да се отзове на поканата на ГЕРБ-СДС и да води преговори за подкрепа на кабинет с техен мандат. Това заяви депутатът от ИТН Станислав Балабанов. "Поканихме Борисов на изслушване – него го няма. Така че те могат да правят каквото си искат, въпросът е ние какво решение ще вземем. Като сме казали, че няма да се водят разговори за кабинет с тези партии от статуквото, няма да се водят“, категоричен е той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във