Банкеръ Weekly

Общество и политика

Може да се обърнем към ЕК заради спора ни с Турция

Убеден съм, че с турската страна ще намерим решение на проблема с транзитните разрешителни и поради това не сме се обръщали към ЕК, но ако спорът продължи и срещнем недоброжелателност от нашите южни съседи, нещо в което не вярвам, ще се обърнем към партньорите ни от Европа. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски в отговор на питане на народния представител Волен Сидеров в рамките на парламентарния блиц контрол.

Премиерът отбеляза, че наистина има такъв спор между двете страни от миналата седмица по отношение на броя на издаваните разрешителни за транзитен превоз.

Имаме връзка с турските власти, на този етап с посланика, и предстои среща на равнище министри, посочи премиерът. По думите му забавянето на тази среща е само и единствено заради персонални промени в кабинета на съседите.

Имаме уверение, че такава среща ще бъде организирана в най-скоро време, добави Орешарски. Той посочи също, че за няколко дни трудно се изчисляват щети, но въпросът не е за подценяване, особено ако спорът продължи по-дълго.

Турският вестник "Заман" съобщи днес, че външният министър на Турция Ахмед Давутоглу е отложил визитата си в София, предвидена за 6-7 февруари.

Датите и програма за посещението на турския външен министър Ахмед Давутоглу са в процес на уточняване, заявиха по-късно от нашето Министерство на външните работи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във